ČETIRI NAČINA DA PSIHIČKE PROBLEME DRŽITE POD KONTROLOM: Kako pobediti anksioznost?

Anksioznost je po definiciji neki neodređeni strah i pre svega moramo da razjasnimo nešto – nisu svi anksiozni poremećaji isti. Postoji mnogo slučajeva osoba koje pate od VFA (visoke funkcionalne anksioznosti), a da zapravo to i ne znaju jer sa njima „spolja“ deluje sve u redu. Uspešni su na svim poljima i ne ispoljavaju nervozu ili brigu u društvu, dok je iznutra sasvim druga situacija – anksioznost ih tera da završe sve obaveze i postave visoke ciljeve jer će im se u suprotnom nešto loše desiti.

Neki od simptoma VFA jesu preterana briga za sve životne situacije, stalna unutrašnja nesigurnost i nezadovoljstvo, kao i izbegavanje suočavanja sa problemom. Kako tvrdi Petar Dijaz, osnivač Instituta za mentalno zdravlje, nije najlakše dijagnostikovati ličnost koja pati od visoke funkcionalne anksioznosti.

- Osoba uglavom ne odaje nikakve zabrinjavajuće signale i izbegava da zatraži pomoć, stalno postavlja sebi visoke ciljeve, slično perfekcionisti koji ne prestaje da razmišlja o neuspehu i greškama. Sve manje od onoga što su zamislili biće povod za brigu i stres i za njihov unutrašnji nemir - objasnio je Dijaz.

Ovi trikovi pomoći će vam da anksioznost i sve stvari koje vas brinu držite pod kontrolom.

Kasnite

Ovo je jedna od onih super frustrirajućih stvari koje mogu da nas dovedu do ludila, a nemamo uvek kontrolu nad njima. Vaše misli poput „Moja šefica će poludeti jer ću kasniti sigurno 30 minuta zbog ove gužve“ vam zapravo izazivaju stres, tvrdi Greta Hirš, klinička direktorka centra za anksioznost.

- Vaš mozak tada meša mogućnost sa verovatnoćom.

Probajte sledeće: Umesto što ćete pustiti neku opuštajuću plej-listu, bolje zapevajte.

- Kada upotrebimo sopstvene glasne žice, mozak prima informaciju da je sve OK - kaže trener za panične napade Keli Valker.

Ne možete da spavate

Pre svega, prestanite da gledate na sat. Gledanje kako minuti odlaze izaziva nalet adrenalina i kortizola što prouzrokuje ubrzani rad srca i tada je mala verovatnoća da ćete utonuti u san. Takođe, ne uzimajte telefon u ruke jer ekran šalje mozgu informacije da se razbudi i ustane.

Probajte sledeće: Umesto što ćete se nervirati jer vam san nikako ne dolazi, prihvatite da se trenutno odmarate i meditirajte, predlaže Hirš.

- Dišite duboko i ponavljajte reči i misli Moj krevet je čaroban, dopada mi se kako je moje ćebe mekano.

U svađi ste

Bez obzira na to da li je u pitanju svađa sa partnerom ili najboljom drugaricom, prestanite da svaki njihov postupak primate k srcu.

- Nemojte njihovo trenutno nejavljanje da povezujete kao da ih je briga za vas. Možda su na sastanku ili spavaju. Na taj način samo ćete svoju nervozu udvostručiti - objašnjava Hirš.

Probajte sledeće: Prošetajte bar 15 minuta kada osetite da ste daleko otišli u mislima. Energija koju ste potrošili na fizičku aktivnost neće više biti iskorišćena za lutnju ili anksiozno razmišljanje, savetuje Hirš.

Nervozni ste

Kada vam se ruke tresu pre nekog razgovora za posao ili vam srce ubrzano lupa pre prvog dejta, zapamtite da anksioznost u ovim situacijama nije samo normalna, ona je dobra za vas.

- Anksioznost nas ponekad motiviše - tvrdi Hirš.

U drugom slučaju, ne bismo se pripremali za važne situacije nego bismo na primer u garderobi za teretanu otišli na posao.

Probajte sledeće: Opustite se. Nekoliko minuta držite ruke u hladnoj vodi ili hladno piće ispod jezika.

- To će biti signal telu da treba da se smiri - tvrdi Valker.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.