Konferencija “Women in Business, Media & Culture“ održana u Nišu

Konferencija posvećena promociji ženskog inovacionog preduzetništva “Women in Business, Media & Culture“ održana je 11. decembra u zgradi Simofonijskog orkestra u Nišu.
Konferenciju su organizovali Udruženje "The Best Fest", kompanija Color Media Communications u saradnji sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Cilj realizacije projekta je podizanje nivoa svesti društva o važnosti veće participacije žena u vlasničkim i upravljačkim strukturama manjih i većih kompanija i preduzetnika u Srbiji kao i unapređenje znanja i veština kod žena u oblasti razvoja inovacionog preduzetništva razmenom znanja i iskustava između potencijalnih i uspešnih preduzetnica.

Na prvom panelu Be a Women in Business o značaju ženskog preduzetinštva govorile su Danka Milojković direktorka Kuće klastera iz Niša, Nevena Kragić, modna dizajnerka, Maja Ivanović Đukić, profesorka na Ekonomskom fakultetu u Nišu, Milva Dugan Ignjatović, vlasnica kompanije Milva DSF Trading Company i Jelena Dimitrijević, modna kreatorka.

Danka Milojković je istakla da ukoliko naša država želi da podrži preduzetnike treba da im omogući efikasan pristup finansijama, kontinuiranu preduzetničku i start up obuku, događaje poslovnog povezivanja u zemlji i van zemlje, studijske posete, učešće na sajmovima, udruživanje i klasterizaciju. Žene vode biznis srcem, odvažno započnu posao ni iz čega zbog svoje dece i porodice. Uz malo osećaja za potrebe žena u biznisu na jugu zemlje ostvarili bi važne korake održivog socio ekonomskog razvoja u regionu i zemlji.

Svoj razvojni put i uspeh na lokalnom i svetskom nivou predstavile su i modne dizajnerke Milva Dugan Ignjatic, Jelena Dimitrijević i Nevena Kragić koja je dizajnirala čuvenu kolekciju za Disney, jednu od najvećih medijskih kuća za proizvodnju zabavnog programa.

Vanja Bokun Popović održala je inspirativno izlaganje na temu “Žene pokreću svet – šta inovacija traži od nas”. Vanja je istakla da žene rađaju novi svet i da ljudi moraju da znaju koliko njihov proizvod ili usluga zaista vrede. Potrebno je da prigrlimo inovativnost i tehnologije, podignemo svoj standard i iscelimo eho prošlosti.

Naša poznata glumica Vjera Mujović predstavila je Koko Šanel, jednu od najinovativnijih modnih kreatorki koja je oblikovala stil oblačenja žena 20. veka U vreme velikih svetskih previranja, ratova, revolucija, borbi za socijalnu jednakost, Šanel je oslobodila ženu korseta, skratila haljine i visoke potpetice – da bi žena mogla da radi i odlučuje o svojoj sudbini.

O Koko Šanel se puno zna, ali njen život i dan danas ne prestaje da intrigira javnost. O njoj je napravljeno šest igranih filmova, nebrojeno mjuzikala i predstava u svetu, balet u Salcburgu, monodrama Vasiljeva u Moskvi… a u Srbiji, prva predstava inspirisana slavnom kreatorkom je “Mala crna haljina”, čija je autorka upravo Vjera Mujović.

Na panelu Women in Media & Culture pored Vjere Mujović, učestvovale su poznate novinarke, autorke i televizijska lica Snežana Dakić, Ženska televizija Ivana Đorđević, Grand televizija i Violeta Dmitrić Alekcic, TV Kopernikus. Panelistkinje su predstavile svoj razvojni put, saznali smo kako usklađuju privatne i poslovne obaveze i na kakve su poteškoće nailazile tokom svoje poslovne karijere. Inspirativnim savetima i primerima iz prakse pružile su zaista poučne i zanimljive pouke mladim devojkama koje žele da se u budućnosti bave medijima.

Pogledajte još