VAŽNA SARADNJA U ELEKTROPRIVREDI

VAŽNA SARADNJA U ELEKTROPRIVREDI

"Dogovorili smo se da resorna ministarstva pred svaku sednicu Veća formiraju radne grupe koje će Veću predložiti mere. Prva takva radna grupa u oblasti elektroprivrede je formirana od strane resornih ministarstava i ona će pripremiti prvu sednicu Veća u prvoj polovini oktobra", rekao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, danas je dogovoreno da vlade RS i Srbije pripreme zajednički projekat na osnovu kojeg bi bila izrađena osnovna škola Srbija na teritoriji RS.

On je kazao da je ovo Veće formirano u skladu sa Dejtonskim sporazumom koji predvidja specijalne i paralelne veze RS i Srbije.

"Saradnja RS i Srbije je intenzivirana i u duhu je regionalne saradnje Srbije sa RS kao entiteta u okviru BiH na putu prema evropskim integracijama", rekao je Koštunica.

On je kazao da je na sednici Veća dogovoreno da se pojednostave procedure i otklone administrativne teškoće saradnje.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je posle sednice Veća da će formiranjem ovog tela biti iskorištene sve mogućnosti koje daje Dejtonski mirovni sporazum da se poboljša saradnja RS i Srbije u svim sektorima.

Dodik je rekao da je na današnjoj sednici bilo reči o integrisanju elektroprivreda i pozvao i druge elektroprivrede u regionu da razmotre da li ima interesa za pridruživanje takvoj inicijativi.

"Smatramo da je to zajednički strateški resurs koji će u budućnosti imati važnu ulogu. Upravo zbog toga adekvatno upravljanje svim resursima i adekvatno gazdovanje, a pogotovo planiranje razvoja predstavlja nešto što je od ključne važnosti za cijeli region, a posebno za RS i Srbiju", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je integracija elektroprivreda nešto što je sasvim prirodno i podsetio da postoji energetska zajednica jugoistočne Evrope koja je obavavezujuća zajednica za sve države u regionu.

"Ovo je dobrovoljna integracija, a mi ćemo nastaviti da kao subjekti sporazuma energetske zajednice jugoistočne Evrope ispunjavamo svoje obaveze koje nam ostaju kao obaveza na putu pridruživanja Evropskoj uniji", dodao je on.

Dodik je rekao da Vlada RS i Srbije konačno žele da daju odgovor na pitanje izgradnje hidroelektrane Buk Bijela i hidroelektrana na Drini i istakao da će prva sednica Veća početkom oktobra u Beogradu dati konačan odgovor na to.

On je kazao da su u tu svrhu formirane ekspertske grupe kako bi se saradnja RS i Srbije ozbiljno odvijala na dobrobit svih.

U Banjaluci je održana prva sednica Veća za saradnju RS i Srbije, kojoj su prisustvovali predsednik i premijer Srbije Boris Tadić, Vojislav Koštunica i predsednik i premijer RS Milan Jelić i Milorad Dodik

Pogledajte još