fbpx

Mladić 15 godina van domašaja pravde

BEOGRAD, 25. jula 2010. (Beta) - U nedelju 25. jula navršava se 15 godina od kada je Tribunal u Hagu podigao optužnice protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i bivšeg komandanta Vojske RS generala Ratka Mladića.

Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. i izručen Haškom tribunalu, gde mu je suđenje u toku, a Ratko Mladić je i dalje u bekstvu.

Prvu optužnicu protiv njih Tribunal u Hagu podigao je 25. jula 1995. za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Četiri meseca kasnije taj sud podigao je drugu optužnicu za zločine u Srebrenici, koja Karadžića i Mladića tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti, počinjen pošto je VRS zauzela taj grad.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. Ratko Mladić je ukazom bivše predsednice RS Biljane Plavšić u oktobru 1996. smenjen sa dužnosti komandanta VRS, a potom penzionisan.

Poslednji intervju Mladić je dao agenciji Rojters 16. aprila 1999. da bi odgovorio na optužbe tadašnjeg britanskog ministra odbrane Džordža Robertsona da je umešan u rat na Kosovu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.