MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Milorad Kapor – Amsterdam

Milorad Kapor je glumac Srpskog narodnog pozorišta kojem su, pored putovanja u sopstvenim aranžmanima, uloge u svetskim blogbasterima i nastupanja za Srbiju na košarkaškim turnirima prouzrokovali da često mora pečatima ispunjen pasoš zameniti novim.

Kaže da sadašnjost služi da se naprave uspomene za budućnost, te da mu putovanja predstavljaju jednu od najvećih pasija na kojima se puni energijom, bogati duh i na kojima stvara divne uspomene kojima se rado vraća. Najaktuelniji projekti u kojima ga publika između ostalih može gledati su predstave "Dopler" i "Ženidba" u SNP-u, te sjajna serija "Žigosani u reketu".

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- U skladu sa sredstavima kojima raspolažete, takav i smeštaj sebi odaberite. Podrazumeva se da je najbolje biti u nekom od predivnih hotela sa 5 zvezdica, ali kako je to retko kome iz naše zemlje dostupno, svakako da su airbnb.com i booking.com najbolje rešenje za pronalaženje adekvatnog smeštaja. Železnički saobraćaj u Holandiji je izuzetno razvijen. Skoro svi gradovi povezani su železnicom. Vozovi u proseku idu na svakih pola sata, a između najvećih gradova (Amsterdam, Roterdam, Hag, Utreht) i na svakih 15 minuta. Kašnjenje je veoma retko. Dobre železničke veze postoje i sa susednom Belgijom i Nemačkom. Ja sam bio smešten u gradu Ede, koji se snažnije počeo razvijati nakon što je 1840. godine preko njega postavljena pruga Utreht-Arnem. Odatle su mi svi ostali gradovi Holandije bili lako dostupni. Najveće znamenitosti Edea su crkva Oude iz 15. veka i vetrenjača Doesburger iz 1507. godine. U obližnjem nacionalnom parku Hoge Veluwe, leži dvorac Sint-Hubertus i državni muzej Kröller-Müller koji ima veliku kolekciju slika Vinsenta Van Goga.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Holandija nije nikad razvila neku posebno dobru kuhinju. Danas je to miks različitih uticaja. Mladi Holanđani su posebno naklonjeni italijanskoj, kineskoj, tajlandskoj i indonežanskoj kuhinji, dok su nešto starije generacije ostale verne tradicionalnoj holandskoj kuhinji. Supa od pasulja, graška, seljački omlet ili krompir s ruzmarinom dosta rečito govore o holandskoj nacionalnoj kuhinji. Najbolja je morska hrana. Ribe su odlične i prilično jeftinije, nego kod nas. Kovači, listovi, lososi, tune i haringe su najčešće u ponudi. Ima dosta rakova i kozica te od školjki ostriga i dagnji. U ribarnicama se prodaje sve pažljivo očišćeno i marinirano u raznim sosovima, bez kostiju. Mesare izgledaju poput apoteka. Sve vrste povrća možete naći u bilo kom periodu godine, a ova zemlja je i jedan od največih svetskih izvoznika zeleniša.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Pored industijskih giganata, kao što su Amstel, Heineken, Grolsch ili Bavaria, Holandija ima da ponudi ogroman i kvalitetan svet piva koji se razvija na novim svetskim trendovima. Beskućnici i alkoholičari su neizbežan deo svakog društva. Izuzetak nije ni bogata Holandija. Zbog toga su njeni lekari odlučili da pomognu tim ljudima tako što su uveli neobičan tretman za lečenje od alkoholizma. Iako se smatralo da je zlatno pravilo odvikavanja od pića apstinencija, holandski lekari dozvoljavaju svojim štićenicima i do pet litara piva dnevno. Centar Maliban, udaljen 20 kilometara od Amsterdama, pre koju godinu otvorio je svoja vrata beskućnicima koji su teški alkoholičari, koji u centru dnevno mogu da popiju i do pet litara piva.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Holandija je visoko organizovana zemlja u kojoj sve štima po nekom redu. Ljudi su vrlo ljubazni i spremni pomoći. Svi govore engleski kao da im je maternji jezik. Provincija je sve samo ne provincija. Sva sela i gradići su uređeni bez izuzetka. Nema ruševina, nakaradnih zgrada, “urbanih vila”, kuća bez fasade, blata, smeća niti ograda. Svaka travka je uredno podšišana, vrtovi prepuni cveća, svi voze bicikle, smeše se prolaznicima i pozdravljaju. Bicikli su ovde najvažniji učesnici saobraćaja i sve je podređeno njima. Uz svaki put postoje biciklističke staze, a tamo gde ih nema, pola puta je označeno za bicikle, a ostatak za automobile. Stazama za bicikle su povezana sva mesta u državi i sve je ravno, pa nije teško. Teško je od tolikog mnoštva izdvojiti samo neke sadržaje. U svakom slučaju, obavezno obići muzeje i galerije. Pokušaću ipak pobrojati neka mesta i institucije u kojima sam uživao: Kröller-Müller muzej, sakriven u gustoj šumi privatnog imanja koje je deo nacionalnog parka De Hoge Veluwe. Praktično jedina prava šuma u Holandiji. Muzej je druga najveća kolekcija Van Goga, ali i mnogih drugih najvećih majstora tog vremena. Privatna kolekcija bogataške porodice koja je zbirku poklonila državi 1930. Fantastičan muzej i pravo otkriće. Rijks muzej u Amsterdamu, jedan od najznačajnijih muzeja u Evropi, barem što se slikarstva tiče. Rembrant je naravno, najveća zvezda. Rodna kuća i muzej Pita Mondrijanija u Amersfortu, kuća Ane Frank u Amsterdamu, zoološki vrt, safari park i akvarijum u Arnemu, za nas više ili manje bitan Hag i Sheveningen. Utreht, jedan od najstarijih gradova Holandije i dugo verski centar. Katedrala Domkirke je sa najvišim zvonikom u zemlji ravnica. Obale reke u gradu su u dva nivoa pune kafića, terasa i mladih ljudi. Univerzitet pohađa više od 40.000 studenata, pa se grad čini mladim i zabavnim.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Planiram sa najboljim prijateljem da otputujem na sever Evrope , najverovatnije u Tromso u Norveškoj ili u neki grad u zoni iznad Arktičkog kruga na Islandu ili u Švedskoj da bi smo prisustvovali fascinantnoj pojavi Aurora Borealis. Takođe u planu je prisustvovanje sledećem takmičenju u ski - letovima u Kranjskoj gori u Sloveniji sa ocem.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Makču Piču, Viktorijini vodopadi, Kilimandžaro.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još