NEMA MARIHUANE ZA GOSTE: "Kanabis turizam" u Amsterdamu bliži se kraju

U nastojanju da popravi imidž grada, gradonačelnica Amsterdama, Femke Halsema, želi da ograniči ključnu turističku atrakciju, kafiće gde se prodaje i konzumira marihuana.

Samo holandskim stanovnicima bilo bi dozvoljeno da uđu u kafešopove gde se prodaje marihuana, na predlog gradonačelnice Femke Halseme. Plan koji podržavaju lokalna policija i tužioci, ima za cilj suzbijanje toka teških droga i organizovanog kriminala povezanih sa trgovinom marihuanom.

- Tržište kanabisa je preveliko i uzavrelo. Poslednjih godina potražnja za kanabisom u Amsterdamu se povećala, kao i broj "kanabis turista", koji u grad dolaze isključivo da bi konzumirali tu drogu. Ti "kanabis-turisti" izvor su nevolja za centar grada, a Amsterdam je međunarodni grad i želimo dobrodošlicu turistima. Voleli bismo da turisti dolaze zbog bogatstva grada, njegovih lepota, kulturnih institucija - rekla je gradonačelnica Femke Halsema, holandskoj državnoj televiziji.

Inicijativa je poslednji potez Amsterdama da aktivno smanji priliv posetilaca i poboljša kvalitet života stanovnika. Turisti su opsedali grad otkad su jeftiniji letovi učinili njegovo istorijsko središte popularnom vikend destinacijom.

Pre zaključavanja koronavirusa, njegov poznati kvart sa crvenim fenjerima, prodavnice marihuane i živopisni kanali mesečno su privlačili preko milion posetilaca - više nego što grad ima stanovnika.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još