Ili povratak u manastire ili kazne

BEOGRAD, 28. jula 2010. (Beta) - Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve pozvala je u sredu monahe koji podržavaju smenjenog vladiku Artemija da se vrate u manastire koje su napustili i upozorila ih da će se u suprotnom suočiti s kanonskom odgovornošću.

U saopštenju Eparhije navodi se da su monasi i monahinje koji su samovoljno napustili svoje manastire i nastanili se na teritorijama drugih eparhija bez blagoslova tamošnjih episkopa "u statusu crkveno-kanonskih prestupnika".

Protiv njih je pokrenut crkveno-sudski postupak, ali će im biti pružena prilika da se vrate u svoje manastire i "mirno žive u svojim svetinjama".

U saopštenju se dodaje da je i smenjeni episkop Artemije pozvao monahe da se vrate u svoje manastire "radi ljubavi, mira i jedinstva u SPC".

Eparhija raško-prizrenska je navela i da neće pristati na, kako se navodi, ucene monaha koji su svoj povratak u manastire uslovili povratkom episkopa Artemija na čelo raško-prizrenske eparhije odakle je smenjen odlukom Sabora SPC u maju.

Pogledajte još