Britanija iznenađena potezom Srbije

BEOGRAD, 29. jula 2010. (Beta) - Britanija je iznenađena odlukom Srbije da sama podnese rezoluciju o Kosovu Generalnoj skupštini UN, i smatra da to može dovesti do sukobljavanja Srbije i EU u svetskoj organizaciji, izjavio je za Bi-Bi-Si britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort.

"Mi smatramo da je bolje da Srbija i EU na ovome rade zajedno i da se dogovorimo kako ćemo ići napred, nego da svaka strana radi odvojeno, jer tako možemo da završimo na terenu konfrontacije. Ne čini nam se smisleno da se Srbija i EU konfrontiraju u Njujorku dok istovremno Srbija tvrdi da želi da postane članica EU", rekao je Vordsvort.

Kako prenos BBC, Forin ofis je saopštio da je razočaran zato što je Srbija podnela rezoluciju UN, a da se prethodno nije konsultovala s EU iako je pružila uveravanja da će se konsultovati. Forin ofis navodi da bi Generalna skupština trebalo da usvoji neutralnu rezoluciju kako bi se Srbija i Kosovo ohrabrili da počnu saradnju.

Vordsvort je rekao da su posle mišljenja Međunaronog suda pravde zvaničnici EU radili sa srpskim kolegama na sastavljanju zajedničke rezolucije koja bi bila poslata Generalnoj skupštini UN, čemu su bili prisutni i predstavnici SAD.

Pogledajte još