fbpx

Dijalog Beograda i Prištine uz učešće EU

PRIŠTINA, 31. jula 2010. (Beta) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun je informisao članove Saveta bezbednosti o saradnji sa Evropskom unijom o dijalogu Prištine i Beograda, piše u subotu dnevnik Ekspres.

Četiri dana pre sastanka Saveta bezbednosti o Kosovu, Ban Ki Mun je članovima Saveta podelio svoj redovni izveštaj o događajima na Kosovu u periodu od 16. marta do 15. jula.

Generalni sekretar u izveštaju potvrđuje da je predložio visokoj predstavnici EU-a za spoljnu politiku Ketrin Ešton da se izaslanici uključe u razgovore između Prištine i Beograda. Iako izveštaj pokriva period do 15. jula, Ban Ki Mun je izvestio i o mišljenju Međunarodnog suda pravde objavljenom nedelju dana kasnije, navodi dnevnik.

"Sud je došao do zaključka da odobrenjem deklaracije nije prekršeno nijedno pravilo međunarodnog prava. Sada, posle mišlejnja MSP-a, došlo je vreme da se Priština i Beograd uključe u dijalog o nerešenim izazovima", nevedeno je u izveštaju.

Ekspres piše da će na sastanku Saveta bezbednosti u utorak šef UNMIK-a Lamberto Zanijer predstaviti reakcije Prištine i Beograda posle objavljivanja mišljenja MSP-a. Bez obzira što tokom avgusta Savetom bezbednosti predsedava Rusija, Kosovo će na ovom sastanku predstavljati ministar spoljnih poslova Skender Hiseni, koji je već podnosio zahtev za učešće, navodi list.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.