Dva književno - tribinska programa u Kulturnom centru Beograda

U četvrtak 24. januara sa početkom u 19.00 u Galeriji Artget posetioce očekuje Drugo predavanje dr Ivane Pražić iz ciklusa "Put svile", koje nosi naziv "Morski put svile dinastije Ming: Od obala južne Kine do istočne Afrike". Tokom predavanja temom se selimo u ostrvsku jugoistočnu Aziju, sastavni deo Morskog puta svile, čiji se kulturno-istorijski značaj slavi na oltarima i svetilištima Indonezije posvećenih admiralu flote dinastije Ming, Sam Pou.

Pod Putem svile obično se podrazumeva mreža kopnenih puteva koji su od davnina od Evrope i Azije stvarali jedinstven evroazijski prostor. Međutim, početkom 15. veka Ming dinastija finansirala je sedam prekookeanskih ekspedicija pod komandom nekolicine admirala-evnuha, od kojih je danas najpoznatiji Dženg He. Kineska carska flota je po broju brodova, posade, trupa i zvaničnih pratilaca, kao i po veličini lađa predstavljala presedan u dotadašnjoj, ali i potonjoj, pomorskoj istoriji sveta. Flota je obično isplovljavala iz luka na jugu Kine, nastavljala plovidbu kroz Malajski moreuz i vode jugoistočne Azije, i doplovljavala do luka u Indiji, Arabijskom polustrvu, pa čak i do obala istočne Afrike. Tokom jedne od plovidbi, kineskom caru je na poklon iz dalekih predela posada donela žirafu. U ovom predavanju saznaćete više o veličanstvenim plovidbama, posećenim zemljama, posadi, ali i detaljnim zapisima koje su carski poslanici zaduženi za beleženje prilika u posećenim zemljama ostavili za sobom.

U petak 25. januara sa početkom u 12.00 u Galeriji Artget publiku očekuje drugo izdanje ART BRANČ-a, sa temom "Svako je umetničko delo angažovano, i nijedno posebno", a domaćin je Vlatko Ilić, teoretičar umetnosti i medija i pozorišni stvaralac. Kao pripremu za razmišljanje pred januarski Art branč, Vlatko Ilić je najavio temu:

- Pitanje društvenog angažmana obeležilo je teorijsku misao o umetnosti tokom XX veka, dok danas deluje kao da je umetnička zajednica polarizovana – sa jedne strane stvaraoci svoje mesto nalaze u okvirima industrije zabave, dok drugi zagovaraju i praktikuju umetnički aktivizam. Ipak, u oba slučaja moguće je govoriti o instrumentalizaciji umetnosti u, istina, značajno različite svrhe. Zarad boljeg razumevanja angažmana kada je reč o savremenoj umetnosti, ovom ćemo prilikom razgovarati o pitanjima njenog karaktera i problemima njenog vrednovanja.

Vlatko Ilić dobitnik je Specijalne Sterijine nagrade za režiju (2007), i autor knjiga: Savremeno pozorište: Estetsko iskustvo i prestupničke prakse (2018) i Uvod u novu teoriju pozorišta (2011).

Ulaz je slobodan, dobro došli!

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još