NE BI BILO ZANIMLJIVO! Iva Štrljić: Ne možemo uvek da igramo poetične princeze i skrušene dobrice

Glumica Iva Štrljić trenutno igra Maršu, ženu koja gazi sve pred sobom, u serijalu "Šifra Despot" autora Radoša Bajića. Da je ovu ulogu prihvatila sa velikom radošću, znajući da biti u Bajićevom timu znači pre svega kvalitetan rad sa velikim profesionalcima, Iva Štrljić potvrđuje za "Novosti".

- Neću preterati ako kažem da je saradnja sa Radošem savršena - kaže Iva ističući da je Bajić divan čovek koji posveti pažnju svakom glumcu i uvek drži reč što je za nju najvažnija osobina.

- Uostalom, kada pogledate njegovu decu, Jelenu i Nedeljka, sa kojima je takođe užitak snimati i komunicirati, vidite da imate posla pre svega sa dobrim i vrednim ljudima. A dobrota i marljivost su neizmerno dragocene. Tokom celokupnog snimanja imala sam osećaj da sam deo velike porodice u kojoj sam se u svakom trenutku osećala sigurno, poštovano, zbrinuto i zadovoljno. Takav duhovni mir donosi još snažniju kreativnost, te je bilo vrlo lepo i lagano oživeti jednu osobu kakva je Marša.

Kako se pripremate za lik?

- Igram ženu spremnu na sve zarad ostvarivanja cilja. Ona ne mari za tuđa osećanja, manipuliše, vrlo često ume da kaže i nešto što nije istina ako je to dobar put ka uspehu i onome što je zacrtala. Međutim, ona čak ni u tim mahinacijama nije dovoljno istrajna, pa uglavnom pre nego što ostvari svoju zamisao, iz sopstvene brzopletosti i brbljivosti nešto i "zabrlja". Specifična je po unutrašnjem neizdržu koji je kao neka lokomotiva tera da srlja u sve, a to se oslikava i u tome što izuzetno brzo priča i hoda, pa njena pojava deluje jako duhovito i šarmantno.

Gledamo vas i u reprizama serijala "Bela lađa". Kako pamtite taj period?

- U seriji tumačim Tijanu, devojku koja danju studira germanistiku, a noću radi kao striptizeta. Lik je izuzetno duhovito napisao Siniša Pavić, pa mi se i danas događa da me ljudi susretnu na ulici i citiraju neke od Tijaninih izjava. I danas, kad god su reprize, taj lik uvek skrene pažnju na sebe i intrigira, što je meni samo pohvala. Pre svega sam profesionalac, tako sam naučena, i odigraću sve što se od mene očekuje. Ne možemo uvek da igramo poetične princeze i skrušene dobrice, a ne bi bilo ni uzbudljivo.

Kada ste shvatili da je gluma vaš "životni poziv"?

- Oduvek sam želela da budem glumica. U stvari, ja nikada nisam ni želela da budem nešto drugo tako da nemam taj zvanični trenutak odluke. Javno sam to izgovorila prvi put kada smo porodično davali intervju davne 1984. za časopis "Nada" kada me je novinarka pitala šta želim da budem kada porastem. Odrasla sam u pozorištu uz oca glumca i mamu solistkinju baleta. Igra i gluma moj su život.

Na Ženskoj TV ste autorka emisije i voditeljka, kako birate teme i goste?

- Moja emisija nosi naziv "Ljubav i tako to" i upravo i jeste takva. Služi tome da nam ugreje srca, da nas razneži, dirne i vrlo često i nasmeje. Gosti pričaju o svemu što ih uveseljava, o svojim načinima da pokažu nekome naklonost, o radosnim, ali i potresnim momentima koje su proživljavali.

Izvor: Novosti
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još