Hirurški zahvati i mršavljenje

Gubitak telesne težine hirurškim putem postaje sve omiljeniji u SAD. Ali, veoma ozbiljne komplikacije mogu da se pojave i takvi slučajevi su zabeleženi. Jedna nova studija ispitala je takve slučajeve i ustanovila da, ako pacijenti pažljivo odaberu vrstu zahvata, mogu da smanje rizik.

Barijatrička operacija, odnosni hirurška intervencija u cilju smanjenja telesne težine, pomogla je brojnim ljudima, kao što su Reina Mur i Doroti Morgan. Njima smanjenje prekomerne težine s vremena na vreme dozvoljava da prestanu da uzimaju lekove za visok krvni pritisak ili dijabetes.

Hirurški bajpas zahvat na želucu je vrsta barijatričke operacije sužavanja želuca zato što se želudačna kesa sužava pri vrhu da bi se stvorila kesica veličine oraha.

U nekoj od tih operacija želudac je trajno izmenjen. U drugim, samo sa podvezivanjem želuca nije.

Podvezivanje želuca je manje invazivna metoda koja nije nepovratna. Silikonski kolut ugrađuje se na vrh želuca da bi umanjio količinu hrane koja može da se zadrži.

Mnoge osobe, kao što su Rejna Mur i Doroti Morgan, zadovoljne su rezultatima barijatričke hirurške operacije. I Pamela Hitli tvrdi, a prenosi Glas Amerike, da je to promenilo njen život.

"Mogu da hodam ceo dan a da me noge ne bole. Moja nećaka želi da ide u zabavni park ovog leta i ja ću ići sa njom i neću samo da stojim i da je gledam, već ću i ja da se zabavljam. Osećam se slobodno, povratila sam svoj život", priča Pamela.

Međutim, barijatrička hirurška operacija nije bez rizika. Postoji mogućnost infekcije. Takođe, gastrička bajpas operacija može da uzrokuje krvarenje u stomaku i ozbiljan manjak vitamina.

Kako bi procenili rizik, istraživači sa Univerziteta države Mičigen proučavali su rezultate kod pacijenata više od 15 hiljada barijatričkih hirurških operacija širom Amerike.

Profesorka Nensi Birkmajer, koja je predvodila istraživanje, ustanovila je da su u najzaposlenijim centrima za operacije, najiskusniji hirurzi imali manji broj komplikacija.

"Manje bolnice i hirurzi sa manje iskustva imali su 4 odsto ozbiljnih komplikacija, u poređenju sa dva odsto kod iskusnijih hirurga i bolnica", navodi profesorka Birkmajer. Ona i njen tim proveravali su rezultate hirurških operacija iz 25 različitih bolnica u državi Mičigen.

"Oni su sakupili podatke o svim svojim pacijentima koji su imali barijatričku operaciju i sastajali su se tri puta svake godine kako bi proverili te podatke i isplanirali poboljšanje kvaliteta intervencija", objašnjava Birkmajer.

Studija bi mogla da pomogne pacijentima u odabiru bolnice za operaciju i hirurga. Jedan hirurg savetovao je pacijente da se kod lekara obaveste o proceduri koju on ili ona izvode i o nivou uspešnosti zahvata.

Kod Pamele Hitli ishod je bio vrlo dobar. "Nije za svakoga, ali je za mene bilo fantastično", oduševljena je ona.

Zajedno sa hirurškim zahvatom, pacijenti moraju biti spremni da se prilagode svom novom, manjem želucu i moraju da budu oprezni u sprečavanju svojih starih navika u ishrani, da se one ne bi vratile – zajedno sa kilogramima kojih su se tako teško otarasili.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

(FoNet)
LENSING, 10. avgust 2010.

Pogledajte još