BITEF 07

Zgrada, najčešće skromno uređena, memla, specifičan miris, niz redova, različiti ljudi sede, kašljucaju, gledaju u jednu tačku ili jedni drugima u potiljak ... i to je pozoriše. Beogradski internacionalni festival (BITEF) pokušava da šarmira 41. put publiku i kaže "I to je pozorište" 

Već svojevrsna uvertira u pozorišni život u Beogradu - BITEF, počela je u Centru "Sava" predstavom "Tri" Batševa dans kompanije (Batsheva Dance Company) iz Tel Aviva u Izraelu, u koreografiji Ohada Naharina. 

I kako je uobičajeno, festival ne bi bio festival da nije počeo pozdravnim govorom. Čast je ovog puta pripala višegodišnjem glumcu, a sada, već, 120 dana ministru za kulturu u Vladi Republike Srbije, Vojislavu Brajoviću, uz podsećanje da je ovaj glumac do sada učestvovao tri puta na BITEF-u i da su dve predstave u kojima je igrao proglašene najboljim. 

Usledila je jedan sat i još nekoliko minuta duga predstava "Tri" za koju autori kažu da je nastala u procesu preispitivanja granica moći, brzine i strasti. Grupa igrača obučenih u majice i bermude različitih boja, crne kutije oko njih i na momete “zona sumraka”. 

Kašljucanje s početka predstave brzo smenjuje zevanje. Izgleda da nema u publici puno razumevanja za moderno, novo, eksperimentalno pozorište. Igra koja se na momente sudara sa vežbama fitnesa ili joge. Batševa hoće da prodrma i ako može zaprepasti. Mrak od 60 sekundi, muzika od klasike, pa do modernih muzičkih tokova. I koga još može da šokira međunožje, pa i baletskih igrača? Jednom rečju, dosta tog što je već viđeno,  21. je vek, a Beograd, zahvaljujući novim tehnologijama i globalizaciji nije kuća na kraju seoskog druma. 

Plesni teatar koji, i pored mnogo mana, ima i poneku dobru stranu, neće uveriti neverne Tome da se i umetnošću mogu brda pomerati. Teatar koji, na momente, može da iznenadi, pa i zavede, pre svega, poletom mladih igrača, ipak, na kraju, ostavlja utisak da Batševa dans kompani može mnogo, mnogo bolje. 

Ako tražite od pozorišta istinsko preispitivanje, slušanje punim uvom i gledanje punim okom, bolje je da, za sada, idete na pecanje, ili sedite u nekoj ljupkoj kafanici i čitate poeziju. Zašto da ne, i to je pozorište! 

BITEF traje do 30. septembra i sigurni smo da ćemo iz kuhinje Jovana Ćirilova i Anje Suše, tek kušati prave specijalitete i videti izazovnije i jedinstvenije pozorište. Najavljen je i Mocart kao našeg savremenik, Šekspir kao krvavi buntovnik... 

U glavnom programu 41. BITEF-a biće izvedeno 11 predstava pozorišnih trupa iz Izraela, Srbije, Mađarske, Italije, Slovenije, Finske, Rusije, Hrvatske i Nemačke.

Danijela Tadić 

Pogledajte još