DEEP SPOT: Poljaci dobijaju najdublji bazen na svetu

U poljskom gradu Mščonovu, udaljenom oko 40 kilometara od Varšave, na jesen će biti otvoren za javnost bazen "Dip spot" ("Deep Spot") koji će imati zapreminu kao 27 običnih bazena.

Bazen će biti dubok 45 metara, što znači da će za pet metara biti dublji od trenutnog rekordera, bazena u Montegroto Termama na severu Italije, prenose lokalni poljski mediji.

Da bi se "Dip spot" napunio biće potrebno osam hiljada kubnih metara vode, što je jednako količini vode kojom bi se moglo napuniti 27 bazena dugih 25 metara.

Bazen gradi ista kompanija koja je izgradila i popularni simulator padobranskih skokova "Flaj spot" u Varšavi.

"Dip spot" neće biti namenjen samo profesionalnim roniocima, već svima koji se ne boje duboke vode.

Međutim, ovaj neobični bazen u Poljskoj držaće rekord samo pola godine jer će do tada biti završen i "Plavi ambis" (Blue Abyss) koji se trenutno gradi u Kolčesteru u Velikoj Britaniji, a koji će biti 50 metara dubok.

Ovaj projekat je osmislio bivši vojni instruktor ronjenja i tehnološki konsultant Džon Vikers, a njegova realizacija započeta je još 2014. godine.

Kako su najavili na svom internet portalu "Plavi ambis" će biti jedinstveni vodeni centar sa najvećim i najdubljim zatvorenim bazenom takve vrste u svetu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.