MNOGO PIJU I ZABAVLJAJU SE: Poljski političar optužio zemljakinje za belu kugu

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski otkrio je ovog vikenda krivca za belu kugu i to što se u Poljskoj rađa malo dece - Poljakinje koje se do 25. godine života zabavljaju i piju isto kao njihovi vršnjaci.

- Ako se nastavi tako da do 25. godine devojke, mlade žene piju isto koliko njihovi vršnjaci, dece neće biti. Zapamtite, muškarac da postane alkoholičar mora da pije preterano 20 godina, a žena samo dve - rekao je Kačinjski u susretu sa žiteljima Elka u severoistočnoj Poljskoj.

Kačinjski, koji je neoženjen i nema decu, objasnio je da nije za prerano materinstvo jer i žena mora da sazri da bude dobra majka, ali da ako se devojke budu zabavljale i pile, dece neće biti iako su ona, kako je rekao, potrebna Poljskoj, a rađa ih se suviše malo. Konzervativci Kačinjskog došli su na vlast u jesen 2015. godine, između ostalog i zahvaljujući obećanju programa pomoći 500+ kada porodice za svako dete dobijaju mesečni dečiji dodatak 500 zlota, što je oko 100 evra, a bilo bi izuzeto od oporezivanja.

Program je najavljen kao efikasan način da se u Poljskoj poveća natalitet i suzbije bela kuga, ali i sam Kačinjski priznao je posle nekoliko godina da taj efekat ni izdaleka nije postignut.

- Deca nisu samo materijalno pitanje, već jednostavno određenog raspoloženja, pre svega žena, jer žene rađaju decu - rekao je Kačinjski u Elku. Obećao je da će poljske vlasti nastaviti sa novčanom podrškom porodicama, ako to dozvoli budžet, kao i izgradnjom stanova i nastojanjima da se savlada kulturološki otpor Poljakinja da rađaju decu.

Svaljivanje krivice na poljske devojke da navodno piju i zabavljaju se i da zato ne rađaju decu izazvalo je odmah ogorčene komentare na društvenim mrežama, prenela je "Beta".

- Naravno. Dece će biti manje. Zato što idete na ruku građevinskim firmama, a stan je luksuz. Jer plate su realno u padu. Jer se žene boje da zatrudne sa ovakvim zakonima - poručio je na Tviteru jedan od lidera poljske levice Adrijan Zandberg.

Uz dodatak 500+ poljski konzervativci pokušavaju da nateraju Poljakinje da rađaju i neprestanim pooštravanjem ionako restriktivnog zakona o abortusu, jednog od najrestriktivnijih u svetu, kada je Poljakinjama veštački prekid trudnoće dozvoljen samo ako je ugrožen život ili zdravlje trudnice ili ako je trudnoća plod zločina - silovanja ili incesta.

Od presude Ustavnog suda koja je stupila na snagu u januaru 2021. Poljakinje više nemaju pravo da im lekar prekine trudnoću zbog toga što je teško oštećen plod ili će beba pošto se rodi uskoro umreti u bolovima i patnjama, što je do tada bio glavni povod za abortus. Kačinjski je tada objašnjavao da ta deca moraju da se rode kako bi bila krštena pa sahranjena.

Prema zvaničnoj statistici, broj legalnih abortusa sveden je na 107 tokom prošle godine, dok je pre izmena u Poljskoj beleženo oko 1.070 abortusa. Nevladine organizacije koje pomažu ženama računaju da se realno obavi oko 150.000 abortusa godišnje, nelegalno u samoj Poljskoj ili u inostranstvu. Dve trudnice preminule su u poljskim bolnicama od sepse zato što su se lekari plašili da uklone plod iako je ženi bio ugrožen život, a čekali su da plod umre.

Prošle godine, podnete su 382 krivične prijave za nelegalni abortus ili pomaganje, dok je 2020. bilo 37 prijava. Mnoge Poljakinje koje bi htele decu ne skrivaju da se plaše jer, ako nešto krene po zlu, preostaje im samo odlazak u inostranstvo gde bi lekari obavili intervenciju ili pak nelegalni abortus.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još