Dan internacionalne kuhinje obeležen u Beogradu

Specijaliteti kineske kuhinje su veoma omiljeni građanima Srbije i shodno tome tradicionalni Dani internacionalne kuhinje ove godine su posvećeni upravo tradiciji i kulturi Narodne Republike Kine.

U Vili Jelena predstavljen je delić onoga što ovu dalekoistočnu zemlju čini prepoznatljivom u svetu, a vrednosti svoje države prisutnima je približila i ambasadorka Čen Bo otvorivši manifestaciju koju je organizovala Vaspitno-obrazovna ustanova "Kreativno pero".

- Veliko mi je zadovoljstvo da prisustvujem ovoj manifestaciji. Mi Kinezi volimo puno da jedemo. U Kini živi 56 naroda i svaki ima svoje specijalitete. Kuhinja je važan deo kineske kulture. Ovonje dobra prilika da kroz hranu svi bolje upoznaju kinesku kulturu i tradiciju - kazala je ambasadorka Kine na srpkom jeziku i otkrila šta posebno voli a što ima prefiks srpski:

- Volim srpsku hranu. Potrudila sam se da naučim da spremam sarmu.

Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva Republike Srbije i NR Kine u Narodnoj skupštini Republike Srbije je u ime svojih unuka Monike i Filipa Martaća, koji su slovili za domaćine ovog prestižnog događaja, pozdravio goste i istakao važnost ovakvih susreta:

- Ovo je izuzetan dan za afirmaciju saradnje između NR Kine i Republike Srbije. Mi trebamo da sledimo mapu puta koju su potpisala dva predsednika - Aleksandar Vučić i Si Điping. Ona podrazumeva saradnju na svim poljima, a hrana je najbolji promoter svega. Današnji dolazak njene ekselencije Čen Bo je dokaz da Kina nastavlja da neguje i produbljuje prijateljske odnose sa Srbijom. Ovakav događaj predstavlja i podršku predstojećem susretu predsednika Vučića i Si Đipinga.

Program je uveličan nastupom dece iz predškolske ustanove i učenika osnovne škole i gimnazije VOS "Kreativno pero", čiji su osnivači Aleksandra Nedeljković i Gorica Bogdanović Nedeljković, a hranu su spremili majstori kuhinje restorana "Dva štapića" i specijalni gost - kuvar u ambasadi NR Kine.

Prethodnih godina svoje specijalitete, tradiciju i kulturu brojnim posetiocima ove prestižne manifestacije predstavili su Rusija, Kazahstan, Indonezija, Austrija, Italija, Australija i, naravno, Srbija.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još