MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Uroš Ćertić – Kairo

Najpoznatiji srpski kaskader Uroš Ćertić zbog prirode svoga posla često je van granica Srbije. Rijaliti prošlost ostavio je iza sebe, a pored raznoraznih vratolomija koje izvodi, uživa u strasnoj vezi sa beogradskom lepoticom Ivanom Marinković. Iako mu je glava često u torbi, 2018. godine bila je fatalna za Uroša, jer je na snimanju filma u Kairu zadobio ozbiljne povrede.

Pad na glavu i vrat sa tri metra visine, uslovio je teške povrede, prilikom pada slomio je tri pršljena. Za naše čitaoce prisetio se tog putovanja i rehabilitacije u Egiptu, uz ljubav i podršku svoje lepše polovine:

- U Kairo sam otišao po treći put i ovaj put sam spojio lepo i korisno. Radim posao koji me ispunjava, a volim i da putujem kao i moja lepša polovina. Ovoga puta je boravak u Kairu mogao biti fatalan za mene jer sam, tokom snimanja, sa tri metra visine pao na glavu i vrat i slomio tri pršljena - počinje priču Uroš.

- Međutim, to me nije omelo da, dok se odmaram i oporavljam, odem sa devojkom na rehabilitaciju i oporavak u Port Sohnu sat i po vremena od Kaira. Uzeli smo privatan apartman i ostali trinaest dana gde smo uživali na plažama, restoranima na vrhu planine na koju dolazite gondolom i u sobi gledajući filmove i praveći klopu. Ivana mi je jako puno pomogla - od dodavanja stvari, pravljenja obroka i mazanja leđa kremama non-stop.
Ljubav pobeđuje svaku muku pa je tako i ovu
- ističe Uroš.

- Posle trinaest dana u Sohni, vratili smo se i ostali još dve nedelje u centru novog Kaira. Vodio sam je da vidi sve što sam ja video boraveći dva puta u Kairu: Nil, Han El Halili bazar. Ovo je sigurno na listi najvažnijih stvari koje bi trebalo da vidite u Kairu. Možete samo da šetate bazarom ili kupujete stvari poput suvenira, začina, papirusa, lampi, ćilima, tepiha, nakita i svega ostalog, samo nemojte da zaboravite da se cenkate. Počnite sa 30% od cene iz prodavnice i polako je smanjujte do 50% i ne odustajte tako lako, sigurno ćete dobiti nižu cenu. Bazar je veoma živopisno mesto i praznik za sva vaša čula. Sfinga - od svih egipatskih spomenika, nijedan nije tako veličanstven i misteriozan kao Sfinga. Naziv su joj dali Grci, zbog fizičke sličnosti sa mitskim stvorenjem tela lava i ljudskom glavom, koje proždire prolaznike koji ne umeju da odgovore na njenu zagonetku. Sfingi danas nedostaje nos, a priča se da su ga odstrelili Napoleonovi vojnici, prilikom pohoda na Egipat. Posetiocima je zabranjeno da se penju na spomenik, ali postoji platforma za razgledanje, koja je dostupna kroz grobincu hrama. Piramide u Gizi - još ih nazivaju Velike piramide, a nalaze se blizu Kaira na platou Gize. Tri glavne su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida. Vreme je dozvolilo samo Kefrenovoj piramidi da zadrži deo svog spoljašnjeg omotača. Piramide su oličenje drevne egipatske civilizacije. Bilo je to naše prvo, ali ne i poslednje zajedničko putovanje - kaže Uroš.

- Egipatska kuhinja se malo razlikuje od regiona do regiona. Jela su uglavnom napravljena od mahunarki ili pasulja, luka, paradajza i lisnatog zelenog povrća i izdašno začinjena belim lukom i začinima koji im daju poseban šmek. Pirinač je zrno po izboru Egipćana, posebno sorta poznata na Bliskom istoku kao "egipatski pirinač". Definitivno ćete videti uticaj turske okupacije u vidu sarmica od vinove loze, baklave i kebaba. Engleska je ostavila svoj pečat u vidu različitih sireva. Beli sos je nastao pod francuskim uticajem od bešamela. Najpopularnije piće u Egiptu je čaj, a omiljeni ukusi su menta i delikatni spoj bilja i jake kafe. Voćni napici su široko dostupni, posebno lokalni specijalitet karkadai – napitak od sušenog hibiskusa. Iako je Egipat muslimanska zemlja, alkohol je dostupan u hotelima i mnogim restoranima u većim gradovima i odmaralištima, posebno lokalno tamno pivo Asvanli (tamno pivo napravljeno u Asvan) i Zibib (alkoholno piće sa ukusom anisa) - prenosi svoje utiske o gastronomiji Kaira i Egipta Uroš.

- Tri dana po povratku iz Kaira, otišli smo četiri dana na Zlatibor najviše zbog kiseonika i moje rehabilitacije, a i da ne budemo u centru grada i gužvi gde i živimo, na mom rodnom Dorćolu. U ovoj godini planiramo da posetimo Beč, Split, Ameriku i Meksiko, ali samo kao turisti, bez ikakvih vratolomija - zaključuje kaskader Uroš Ćertić.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još