Prioritet vlade primena sporazuma sa MMF-om

BEOGRAD, 26. avgusta 2010. (Beta) – Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je u četvrtak u razgovoru sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će prioriteti Vlade u narednom periodu biti doslovna primena dogovora sa tom međunarodnom institucijom.

Krkobabić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da su prioriteti vlade okončanje reforme sistema penzijsko-invalidskog osiguranja kao i donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti. On je dodao da će nakon donošenja zakona o fiskalnoj odgovornosti biti najvažnija njegova doslovna primena, koja će, kako je naveo, garantovati redovnu isplatu penzija i njihovu stabilnost.

Krkobabić je dodao da je neophodno stvoriti uslove za isplatu bonusa penzionerima, a koji je u skladu sa ranijim dogovorom sa MMF-om. Taj dogovor podrazumeva jednokratku pomoć penzionerima od 2.000 dinara, kao i da se plate i penzije ne povećavaju do 2011. godine.

Šef misije MMF-a Albert Jeger istakao je da je sada neophodno voditi dobru i odgovornu fiskalnu politiku i da MMF podržava napore Vlade u sprovođenju dosadašnjih projekata, dodaje se u saopštenju.