VREME JE ZA ODMOR I OPORAVAK: Kako koža reaguje na pauzu od šminkanja?

Vremenom je make up postao sastavni deo naše svakodnevice, u manjoj ili većoj meri, ali možda bismo ponekad zaista trebalo da napravimo malu pauzu od šminkanja, kako bi se naša koža odmorila i oporavila.

Iako nam šminka pomaže da istaknemo sve prirodne lepote našeg lica, ponekad je zaista bitno da se setimo da ona sadrži i hemikalije, koje mogu naštetiti zdravlju naše kože i izazvati različite iritacije, akne ili crvenilo.

Ako samo nekoliko dana odmorimo od šminkanja, naša koža će se znatno oporaviti, a to ćete uočiti po promenama (na bolje) koje će se zaista brzo pojaviti.

1. Pore na koži će se smanjiti

Podloga i dobro izblendan bronzer dovoljni su da izjednačite ten, a vaša koža će se odmoriti od teškog pudera. Obilno nanošenje make up-a dovodi do začepljenja pora, koje se postepeno šire i postaju sve primetnije. Kada nekoliko dana priuštimo koži da diše, ona će se regenerisati i ppore će se smanjiti.

2. Smanjiće se pojava akni

Što više make up-a koristimo, više toksina dolazi u kontakt sa našom kožom, što izaziva pojavu akni. Uz proizvode, veliki krivac za pojavu akni su i četkice, koje ne čistite dovoljno često. Ukoliko su četkice nedovoljno čiste, na kožu ćete naneti uz proizvod i bakterije, koje su se skupile na vrhu četke, a koje su jedan od glavnih krivaca za pojavu akni i upalnih procesa.

3. Koža će se regenerisati

Ukoliko imate suvu kožu, make up će je samo dodatno isušiti. Ako nekoliko dana ne koristitie šminku, koža će lučiti prirodna ulja, nahraniće samu sebe i regenerisaće se, pa ćete automatski imati blistav i zdrav izgled.

4. Izbeći ćete alergijske reakcije

Neretko se u sastavu make up proizvoda nalaze parabeni i sulfati, koji mogu izazvati alergijske reakcije na koži. Ako primetite suve, crvene flekice na koži lica, odmorite kožu od šminke nekoliko dana, kako biste proverili da uzrok alergije, nije proizvod, koji ne odgovara vašem tipu kože. S vremena na vreme, u svemu je dobro, pa čak i zdravo napraviti predah. Jer ne zaboravite osnovno pravilo mode, zdravlja i lepote: Ničega previše!

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.