POMOĆ POTROŠAČIMA: Holanđani etiketiraju nezdravu hranu

Etikete na prehrambenim proizvodima osmišljene su kao pomoć potrošačima, mada pojedine oznake zbunjuju potrošače.

Udruženje potrošača Holandije zalaže se za novi, obavezni sistem oznaka, takozvani "Nutri skor", koji bi potrošačima olakšao da biraju zdraviju hranu, prenosi holandska televizija NOS.

U predlogu su oznake A, B, C, D ili E, kao novi i obavezni sistem oznaka proizvoda.

Velikom broju ljudi predstavlja problem da sami utvrde da li je i u kojoj meri određeni proizvod zdrav.

Nalepnica na vidljivom mestu, na svakom proizvodu, u tome može da pomogne, ističu stručnjaci iz holandskog Udruženja potrošača.

Radi unapređenja zdravlja svojih stanovnika, Vlada Holandije je krajem prošle godine sa oko 70 društvenih organizacija i preduzeća sklopila "Nacionalni sporazum o prevenciji".

Deo ovog sporazuma je i odluka da se do kraja 2020. godine za prehrambene proizvode uvede obavezna oznaka koja bi ljudima pomogla da se zdravije hrane.

Stav Udruženja potrošača je da je "Nutri skor" najbolje rešenje.

Prema rečima Babs fan der Staka iz Udruženja potrošača, ovaj sistem je osmišljen u Francuskoj i veoma je efikasan.

Po nalogu vlade, tim nezavisnih stručnjaka utvrđuje koliko kalorija, šećera, zasićenih masti, belančevina, vlakana, voća, povrća ili koštunjavog voća određeni proizvod sadrži i na osnovu toga proizvodu se dodeljuje ocena, odnosno skor od A za zdrav, do E za nezdrav proizvod.

Stručnjaci Udruženja potrošača primenili su ovaj metod i testirali pedesetak uobičajenih užina: energetske štanglice, pirinčane galete, čokoladice.

- 'Mars' i 'snikers' nisu zdravi, uglavnom svi znamo. Ali ima još mnogo proizvoda koji po svom imenu ili pakovanju deluju zdravo, a da to zapravo nisu - objašnjava Fan der Stak i navodi da je pirinčana galeta sa jogurtom zapravo pirinčana galeta sa nekom vrstom bele čokolade. Prema oceni Udruženja potrošača, nezdrav proizvod nosi oznaku E.

Izvor: RTS/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.