PREPUNI HRANLJIVIH MATERIJA: Koji orašasti plodovi sadrže najviše proteina?

U našem telu nalazi se više od 10.000 vrsta proteina, a nepravilna ishrana (bez dovoljno proteina) može da dovede do zdravstvenih problema kao što su slabost u mišićima i pad imuniteta.

Kako bismo to izbegli potrebno je da jedemo više namirnica bogatih proteinima, kao što su povrće, meso, riba, jaja..

Ali jedan od najprirodnijih i najzdravijih izvora proteina su orašasti plodovi. Stoga vam donosimo listu grickalica poređanih po količini proteina koje u sebi sadrže.

Kikiriki

Jedna porcija kikirikija sadrži čak 7 grama proteina, što ovu popularnu grickalicu čini i najbogatijim izvorom proteina od svih orašastih plodova.

Bademi

Bademi u sebi ne sadrže puno kalorija, ali su zato su bogat izvor kalcijuma. Takođe, jedna porcija badema sadrži 6 grama proteina, a bogati su i omega-3 masnim kiselinama.

Pistaći

Možda pistaći nemaju najveću količinu proteina (jedna porcija sadrži oko 6 grama proteina), ali i sadrže jako malo kalorija.

Takođe, bogati su vlaknima, te brzo zasite i poboljšavaju probavu.

Indijski orah

Jedna porcija indijskih oraha, osim što sadrži približno 5 grama proteina, zadovoljiće čak 98 odsto vaših dnevnih potreba za bakrom. Ovaj mineral zaslužan je za izgradnju crvenih krvnih ćelija. Upravo to doprinosi boljoj energiji.

Orasi

Orasi su odlična grickalica za zdravlje srca. Istraživanja su pokazala kako orasi snižavaju holesterol i rizik od srčanog udara i drugih srčanih oboljenja. Takođe, dobar su izvor proteina, s obzirom na to da jedna porcija sadrži oko 3 grama.

Lešnik

Iako lešnici nemaju puno proteina (svega 2 grama po porciji), bogati su magnezijumom, kalcijumom, kao i vitaminima B i E.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Net.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još