PRIPREMITE SE ZA PROMENE: Odricanje od kafe doneće vam brojne benefite

Ako ste odlučili da odustanete od ispijanja kafe, to može da dovede do ozbiljnih promena u vašem telu.

Evo kako će vaše telo da reaguje ako mesec dana prestanete da pijete kafu:

1. Izgubićete kilograme

Naučnici su otkrili da dnevna doza kofeina koja se nalazi u kafi, gaziranim napicima i čaju može da poveća šećer u krvi za 10 procenata. Čak i ako ne stavljate mleko, šećer ili šlag u kafu, ovaj napitak može da sadrži i do 200 kalorija.

2. Bićete gladni stalno

Kafa smanjuje apetit. Ako se odreknete kafe, redovno ćete doručkovati što znači da će vaše telo dobijati bolju energiju svako jutro. Samo se pobrinite da svako jutro jedete slani obrok, a ne slatkiše. Nikad kofein ne menjajte sa slatkišima, bez obzira koliko vas telo molilo.

3. Spavaćete bolje

Kada kofein izađe iz vašeg organizma, spavaćete bez problema. A, verovali ili ne, buđenje će biti lakše.

4. Glavobolje

Klasična kriza zbog nedostatka stimulansa na koje je telo naviklo, rezultira jakom glavoboljom. Kada prestanete da pijete kafu telo lišavate adrenalina i dopamina, hormona koji vas drže budnim. Umesto toga, menjaju ih adenozinom, hormon odgovoran za umor.

5. Razbolećete se

Kad prestanete da pijete kafu doći će do depresije, razdražljivosti, glavobolja, nesanice, vrtoglavice i simptoma gripe. Međutim, ova kriza traje dva dana dok se kofein očisti iz organizma.

6. Lepši osmeh

Kafa je kisela, a njena kisela PH vrednost uništava zubnu gleđ. Stoga, čim prestanete da pijete kafu, zubi se neće više boljiti, a vi ćete imati lepši osmeh.

7. Gubite antioksidans

Kafa je jedna od glavnih antioksidanasa. Brojne studije su otkrile da ispijanje tri šoljice kafe dnevno sprečavaju pojavu kancera, Parkinsonove bolest te razne bolesti kostiju. Ako odustanete od kafe, unosite više čajeva, voća i povrća.

8. Koncentracija će se znatno smanjiti

Oni koji su prestali da piju kafu primetili su da ne mogu da se koncentrišu, te da su daleko umorniji. Nakon nedelju dana ovi simptomi nestaju.

9. Doći će do usporavanja metabolizma

Kafa je poznati diuretik. Nedostatak jutarnje kafe može dovesti do zatvora. To ćete rešiti tako što ćete više vežbati, piti dosta vode i unostiti više vlakana u organizam.

10. Bićete mirniji

Srce normalno kuca, mozak polako i temeljno radi. Ako mesecima osećate nervozu i ubrzan puls, možda je vreme da odustanete od kafe.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još