Nikola Opačić: IT u poboljšanju svakodnevnog života svih nas

Pitanje je dana kada će sve oko nas postati automatizovano. Novi milenijum doneo je brojne tehnološke inovacije, a koliko smo mi kreativni u njihovoj implementaciji? Predstavljamo vam mladog i sposobnog inovatora, Nikolu Opačića.

Nikola Opačić (19) je student stipendista MEF fakulteta i start-up preduzetnik. Razgovarali smo s Nikolom kako je on primenio svoje znanje stečeno u elektrotehničkoj školi i na IT studijama da poboljša okruženje i olakša svima nama svakodnevni ubrzani tempo života.

Nikola, kako ste postali start-up preduzetnik?

- Preduzetništvom sam počeo da se bavim još kada sam bio sedmi razred osnovne škole i tada sam krenuo da pohađam i Regionalni centar za talente. Svoj prvi veći uspeh postigao sam u drugom razredu srednje škole kada sam na republičkom takmičenju centara za talente osvojio treće mesto. Nakon toga sam mnogo intezivnije počeo da radim na sebi i na raznim projektima od kojih je jedan bio "Pametna kutija za lekove", projekat koji je više puta nagrađivan na raznim takmičenjima, kao i "Pametne stepenice" koje su takođe postigle veliki uspeh. Danas se bavim programiranjem, dizajnom i fotografijom i takođe radim na razvoju nekih projekata. Iz iskustva shvatio sam da apsolutno nije važno koliko neko godina ima da bi počeo da se bavi preduzetništvom, ali da je i te kako važno koliko se dugo time bavi. A da biste postali stariji i iskusniji, definitivno treba da počnete što mlađi i da napravite što više grešaka. Ključna osobina koju poseduju mladi preduzetnici jesu vreme i entuzijazam, ta posvećenost nekoj ideji, svi ti trenuci izdvojenog vremena da pokušate da stvorite nešto zapravo čine jedan fenomenalan osećaj, a sa tom energijom i voljom zaista i nije važno koliko znate u tom trenutku, već koliko ste spremi da se žrtvujete i posvetite napretku jer preduzetništvo nije samo razvoj neke ideje, to je razvoj i nas samih i što se više posvetite tome i vaša cena na tržištu će biti veća.

Kakva je to pametna kutija za lekove?

- Pametna kutija za lekove je uređaj koji podseća ljude da treba da popiju svoju terapiju, zvučni indikator pištanjem alarmira osobu da je vreme da uzme svoju terapiju, a vizuelni indikator pokazuje koju tačno terapiju korisnik treba da uzme. Ono što ovaj projekat čini jedinstvenim jeste mogućnost slanja SMS poruke određenim odgovornim osobama ako sȃm korisnik nije popio lek. Projekat "Pametna kutija za lekove" je osvojio prvo mesto na takmičenju "Preduzetnik u srednjoj", drugo mesto na "Takmičenju za najbolju start-up ideju u Republici Srbiji u kategoriji srednjih škola i fakulteta", koje je organizovao grad Beograd i proglašen je za jednu od top deset najboljih inovativnih ideja na takmičenju "Generator", koje je organizovala SocieteGenerale banka.

Kako funkcionišu pametne stepenice?

- U svetu se 40% električne energije proizvodi u termoelektranama, u Srbiji čak oko 70%. Termoelektrane zagađuju vazduh, a zagađeni vazduh je jedan od najvećih razloga za bolesti kao što su astma, rak pluća, leukemija... Danas, u 21. veku moramo se više orijentisati ka izvorima energije koji ne zagađuju našu planetu. Pametne stepenice predstavljaju uređaj koji se postavlja na već postojeće stepenice, ali kada se gazi po pametnim stepenicama, one proizvode električnu energiju. Električna energija koja je proizvedena može se koristiti za napajanje sigurnosnih kamera, osvetljenja za stepenice ili wi-fi rutera, takođe poseduju senzor temperature i vlažnosti vazduha i ljudi na toj konkretnoj lokaciji mogu da provere te podatke.

Smart city ili pametni gradovi jesu jedna od gorućih tema u IT svetu. Mnogo je primera u kojima savremena tehnologija može pomoći da naš grad bude komfornije mesto za život. Ilustracija toga su i aktivnosti našeg sagovornika.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još