ODABIR ULJA ZA MASAŽU: Kako napraviti pravi izbor?

Nema toga kome ne prija masaža, a znate li koja ulja su najbolja i koja vrsta baš vama najviše odgovara? Među najkvalitetnija bazna ulja za masažu spadaju ekstradevičanska, hladno ceđena. Dobijaju se iz različitih biljnih izvora.

Najpopularnije bazno ulje je bademovo. Obiluje vitaminima A, B1, B2, B6, E i mineralima, i ima protivupalna svojstva. Lako se razmazuje, pa je pogodno za sve tipove kože, ali se najviše koristi na suvoj. Ne preporučuje se alergičnima na orašaste plodove.

Ulje jojobe prija ljudima koji imaju probleme s kožom i aknama. Slično je prirodnom ulju tela. Poseduje antibakterijska svojstva i koža ga brzo upija.

Ulje semenki grožđa najčešće se koristi za masažu beba i dece, a pogodno je i za odrasle. Sadrži vitamin E i esencijalne kiseline, pa regeneriše kožu i vraća joj elastičnost.

Ulje koštica kajsije slično je bademovom, s tim što ima duži rok trajanja. Bogato je vitaminima A i E.

Ulje avokada podmlađuje i uklanja mrtve ćelije kože. Prija zreloj ili suvoj koži. Teže je od ostalih ulja, pa se preporučuje da ga pomešate s nekim lakšim, poput bademovog. Bogato je vitaminima, hidrira i omekšava kožu.

Kokosovo ulje teško je i gusto, a upotrebljava se kod suve i ispucale kože. Odgovara ljudima koji imaju akne na leđima, jer ne zatvara pore i sprečava nastanak novih upalnih procesa. Pre nanošenja ga zagrejte.

Za ublažavanje stresa i podizanje raspoloženja dobra su ulja jasmina i lavande, za opuštanje mišića koriste se ulje majorana i kamilice, dok upale smanjuje ulje nane.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još