Nemačke stipendije dodeljene srpskim studentima

- Nemačke stipendije srpskim studentima ne služe odlivu mozgova, već mogućnosti da mladi iz Srbije steknu iskustva i znanja i da se vrate i primenjuju ih u zemlji - rekao je nemački ambasador Tomas Šib.

Šib je to izjavio prilikom dodele stipendija srpskim studentima za školsku 2019/2020 godinu iz programa stipendiranja "Zoran Đinđić", u okviru Nemačkog biznisa za zemlje Zapadnog Balkana i Nemačke akademske razmene studenata (DAAD).

Nemački ambasador je rekao da programi za studente predstavljaju investiranje u ljudske resurse i mozgove, dodavši da imaju veliki broj pozitivnih primera ljudi koji su proveli odredjeni period u Nemačkoj, a nakon toga su se vratili i pronašli dobra i važna radna mesta u Srbiji.

- Ovi programi predstavljaju investiranje u mlade, jer dok su u Nemačkoj upoznaju se sa načinom života, stiču prijatelje, nove kontakte tako da ovo zapravo predstavlja povezivanje medju njima, koje omogućava nova i dalja biznis povezivanja - kazao je Šib.

On je naveo da "Zoran Đinđić" program stipendiranja čine studenti koji će biti poslati u Nemačku da provedu određeno vreme u nemačkim kompanijama, da steknu iskustva, a nakon toga se vrate u Srbiju i iskoriste svoje profesionalno znanje i iskustvo. Dodao je da je do sada taj projekat veoma uspešan.

Do sada je, kaže Šib, oko 700 mladih studenata iz regiona Zapadnog Balkana bilo deo ovog programa, a oko 60 iz Srbije.

- Ideja nije odliv mozgova, već mogućnost da se mladi koji steknu iskustvo i nova znanja u Nemačkoj vrate u Srbiju i doprinesu razvoju ove veoma lepe zemlje - naglasio je Šib.

Nemački ambasador je rekao da DAAD program o stipendiraju nudi individualne mogućnosti stipendiranja za mlade ljude koji pohađaju kurseve nemačkog jezika, koji rade svoje master i doktorske studije na nemačkim univerzitetima, dodavši da je takođe reč o uspešnom programu razmene.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još