KOLIKO SU ZDRAVA: Jaja puna "kontroverze"

Jaja dominiraju u svim vrstama menija i obavezna su u doručku bilo da je reč o brzoj hrani ili takozvanom "zdravom" obroku. Ali da li jaja podižu holesterol? Treba li da jedete omlet od belanaca ili mogu i žumanca? Ili je važno da su organska jaja, i da li su ona hranljivija?

Naučnici su dugo raspravljali o zdravstvenim koristima i rizicima od jaja, a kontroverze se nastavljaju. Nedavna studija objavljena u magazinu "JAMA" povezala je holesterol u jajima sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja i rane smrti, čak i kada ih jedemo u manjim količinama.

Ima još mnogo toga što treba da se istraži, ali naučnici, ipak, kažu da je i ovo što se do sada potvrdilo kroz studije, pokazalo da je reč o zdravoj hrani i da ih ne treba izbegavati.

Na pitanje da li su jaja zdrava, nutricionisti kažu da ih proteini i vitamini čine zdravom opcijom.

- Rekao bih da su jaja veoma zdrava, sa 13 esencijalnih vitamina i minerala - kaže dijetetičar Brigit Zejtlin.

- Plus, oni su dobar izvor visokokvalitetnih proteina, a to je ono što naše telo koristi za izgradnju i održavanje jakih, zdravih mišića.

Jedno veće jaje ima oko šest grama proteina, ali i 72 kalorije. Jaja su takođe bogata hranljivim sastojcima kao što su biotin, koji pretvara hranu u upotrebljivu energiju, holin, esencijalni mikronutrijent koji pospešuje metabolizam, vitamin A, važan za imuni sistem, lutein i zeaksantn, antioksidanti koji štite telo od slobodnih radikala. Jaja su jedina hrana koja prirodno sadrži vitamin D, koji održava kosti jakima, prenosi Nedeljnik.

Godinama, žumance je izdvajano kao nezdravo zbog svog holesterola: jedno veće jaje sadrži 186 mg holesterola, a dnevne preporučene doze su manje od 300 mg. Povezivano je sa srčanim oboljenjima, ali nova istraživanja pokazuju da za većinu ljudi, holesterol u ishrani možda neće značajno uticati na nivo holesterola u krvi.

Ipak, druga studija koja je trajala 31 godinu, pokazala je da pola jajeta dnevno, što znači tri ili četiri nedeljno, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za šest procenata, a rizik od rane smrti za osam procenata. Zato je važno prethodno konsultovati lekara, ali ne zaboravite, dodaju stručnjaci, da su koristi od žumanca dovoljna da ih ne isključujete iz ishrane (i to zbog gvožđa, folata, vitamina, luteina i zeaksantina). Nutritivna vrednost belanca svodi se na neke B vitamine i proteine, zbog čega mnogi stručnjaci ohrabruju jedenje celog jajeta. Takođe, omlet će biti ukusniji kada se uključi žumance, a gubi se skoro polovina količine proteina u jajetu kada se ono baci, navode stručnjaci.

Ne treba zaboraviti ni da je holesterol u ishrani od 2015. nešto što se ne smatra onim što podiže holesterol u krvi. Faktori rizika su verovatnije povezani sa bolestima srca i uključuju genetiku, sedelački način života, kao i životni stil koji uključuje pušenje i konzumiranje alkohola.

- Kuvana jaja su dobra za vas jer čine protein lakše svarljivijim i povećavaju iskoristivost biotina, ali možete da ih jedete na toliko različitih načina - dodaje Zejtlin.

Izvor: B92/Nedeljnik
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još