Josipović oduzeo čin Glavašu, Norcu i Zagorcu

ZAGREB, 21. septembra 2010. (Beta) - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović potpisao je odluku o oduzimanju čina general-majora Branimiru Glavašu, Mirku Norcu i Vladimiru Zagorcu, čin pukovnika Tihomiru Oreškoviću i čin bojnika Siniši Rimcu.

Glavašu, Norcu i Oreškoviću činovi su oduzeti zbog presuda za ratne zločine nad srpskim civilima, Rimcu zbog ubistva srpskog civila u Pakračkoj poljani, a Vladimiru Zagorcu zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja.

Josipović je odluku o oduzimanju činova potpisao još 9. septembra, ali je ona u ponedeljak objavljena u Narodnim novinama, prenose hrvatski mediji. Bivšem poslaniku u Hrvatskom saboru Branimiru Glavašu, penzionisanom general-majoru, čin se oduzima zbog pravosnažne presude Vrhovnog suda Hrvatske kojom je zbog ratnih zločina protiv sprskih civila osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina.

Mirku Norcu, penzionisanom general-majoru čin je oduzet zbog presude Županijskog suda u Rijeci kojom je osuđen za ratne zločine protiv srpskih civila u Gosipiću na 12 godina zatvora.

Pogledajte još