Koktelmanija

Zveckanjem čaša, mućkanjem šejkera i spretnim mešanjem pića i zvanično je počelo četvrto prvenstvo Srbije u pripremanju koktela. Prvoplasirani će sledeće godine predstavljati Srbiju na svetskom prvenstvu u pripremanju koktela u Portugalu


Zainteresovani su ovaj događaj mogli da prate „naslonjeni na šank“ uz obaveznu degustaciju napravljenih koktela. 

Za tri dana, koliko je trajalo takmičenje u organizaciji Udruženja barmena, svoje veštine su pokazala 32 barmena. Ovogodišnja disciplina je bila „fensi drink“, a takmičari su morali da naprave tri koktela za pet minuta. I sve to uz oštro oko tri žirija, po jedan za svaku oblast. 

Najviše bodova je nosila ocena tehničkog dela gde se gledala ispravnost pripreme, spretnost (da se piće ne prospe), korišćenje salveta, poštovanje vremena kao i način hvatanja voća. Drugi žiri je ocenjivao ukus, miris i boju, dok je treći gledao kakav je kontakt barmena sa gostima, prezentacija brendova kao i celokupni nastup. 

Kako nam je objasnio jedan od članova žirija, Juraj Kozma, u disciplini "fensi drink"  sve je dozvoljeno: 
Takmičari su za osnovu najčešće koristili Smirnof votku sa raznim voćnim ukusima i Captain Morgan rum, dok su napravljena pića dekorisali koktel trešnjama, svežom nanom, limetom, dinjom ili voćem sečenim u obliku zvezde. Da se ja takmičim možda bih čak ubacio i jogurt ili pršutu“, objašnjava naš sagovornik. 

Pored ove discipline postoje još i "after drink" i aperitiv kokteli. "After drink"  se zove i desertni koktel, a aperitivi se piju pre jela. Po barmenskim pravilima u aperitivima ne sme biti više od 1,5 centilitara likera, a u desertnim koktelima ne više od te količine žestokog pića. 

U Srbiji su trenutno najpopularniji kokteli čija je osnova šampanjac. Neki od njih su Kir-royale (liker od crne ribizle i penušavo vino) i Mojito-chainbirnha (kombinacija brazilske rakije, smeđer šećera i limete). 

Prvi kokteli su počeli da se prave za vreme prohibicije. U početku su to bile samo mešavine alkoholnih pića, dok su sokovi tek kasnije počeli da se upotrebljavaju.

tekst: Aleksandra Galić 
foto: Marko Risović

Pogledajte još