Beo Dance 2007

Prvoplasirani i drugoplasirani par iz Slovenije, treće mesto za Ruse

Finale prve večeri internacionalnog takmičenja u sportskom plesu IDSF International Beo Dance Open 2007- Trofej Beograda okupilo je ovog vikenda u sportskom centru Šumice mnogo ljubitelja plesa. Takmičenje, koje traje dva dana, organizovali su plesni klub ‘Beodance’ I Plesni savez Srbije, a podržao ga je Gradski sekretarijat za sport I omladinu.

Na Festivalu je nastupilo oko 600 parova iz Velike Britanije, Norveške, Mađarske, Austrije, Italije, Japana, Rusije, Slovenije, Bugarske, SAD-a, Slovačke, Češke, Srbije i iz zemalja iz regiona. Takmičenje, koje se u Beogradu održava šesti put, organizovano je u svim starosnim grupama: pioniri (7-11 godina), mlađi omladinci (12-13), omladinci (14-15), stariji omladinci (16-18) i seniori (19-35 godina). Obuhvatilo je latino plesove i standardne plesove - engleski valcer, tango, bečki valcer, slowfoks, quickstep.

Međunarodna Federacija sportskog plesa je beogradsku manifestaciju uvrstila u kalendar prestižnih amaterskih takmičenja. Nagrade za najbolje su medalje, plakete, pokloni i naravno - bodovi koji, kao u tenisu, povećavaju opšti rejting i mogućnosti daljeg napredovanja.

U subotu, u večernjim satima, uz brojnu i zainteresovanu publiku, održano je finale u latinoameričkim plesovima (cha-cha-cha, samba, rumba, paso-doble, jive), u kategoriji seniora (19-35 godina). Grupa ’Mambo Stars’ je bila muzička podloga onoga što se događalo na podijumu. Najpre je u osmini finala nastupilo 48 parova – na podijumu je uvek bilo 12 parova koji su plesali svaki od pet plesova a u završnici su sudije, njih 19 iz 13 evropskih zemalja, odlučili da su najbolji takmičari Zoran Plohl i Tatjana Lahvinović iz Slovenije.

Drugoplasirani par takođe je iz Slovenije - Jurij Batagelj i Jagoda Štukelj a treći su bili Denis Podolski i Ilija Kutmizenko iz Rusije.

Kako nam je objasnio Nenad Jevtić, direktor škole "Beo Dance" i predsednik plesnog Saveza Srbije (i predsednik organizacionog odbora Festivala) ocenjivanje je različito kada su starosne grupe u pitanju, a najvažniji su koordinacija pokreta, kultisivanost pokreta, karakter plesa, ritam, tehnika izvođenja... Jevtić je naveo i da je izuzetno zadovoljan kvalitetom parova, brojem parova, atmosferom Festivala, odzivom i reakcijom publike.

Na takmičenju je bilo zanimljivo posmatrati kako različiti parovi imaju različite koreografije jednog plesa (sa, naravno, poštovanjem osnovnih koraka), kako se 12 parova kreće po podijumu (i ne sudara), kako se neki par izdvaja od ostalih. Čuli smo komentare na različitim jezicima, navijanje publike... Zanimljivi su bili i kostimi za nastup, šljašteće i oskudne haljine jarkih boja sa šljokicama, resama i dekolteima.

I, pošto nije lako plesati čitav dan, pored podijuma, u bučnoj i užurbanoj atmosferi, bili su takmičari koji uvežbavaju korake, skupljaju snagu, odmeravaju konkurenciju, masiraju i odmaraju stopala...

Tekst: Jelena Jovanović
Foto: Marko Risović

Pogledajte još