Karadžić opovrgavao nalaze veštaka za snajperiste

HAG, 28. septembra 2010. (Beta) - Optuženi Radovan Karadžić je u utorak u nastavku suđenja pred Tribunalom u Hagu tokom unakrsnog isptivanja opovrgavao nalaze veštaka optužbe Patrika van der Vejdena o izvorima snajperske vatre pri napadima na civile u Sarajevu 1994-95. godine.

Tadašnjem predsedniku Republike Srpske optužnicom se na teret stavlja terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnom kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada na civilna područja.

Van der Vejden je u izveštaju obradio 17 incidenata u kojima su se stanovnici Sarajeva našli na meti snajperista i zaključio da su hici mogli biti ispaljeni iz pravca u kojem su bili položaji Vojske Republike Srpske oko grada.

Opovrgavajući taj zaključak, Karadžić koji se brani sam, danas je svedoku predočio više - kako je tvrdio - protivrečnih aspekata istrage koju su o tim slučajevima, odmah pošto su se desili, sprovele vlasti BiH. Tvrdio je da je ta istraga, kao i sam svedok, isključivala sve druge mogućnosti osim da su hici bili ispaljivani sa srpskih položaja.

Van der Vejden je odgovarao da mu ti podaci nisu bili poznati tokom boravaka u Sarajevu 2006. i 2009. godine, ali je ostao pri zaključcima koje je izložio u izveštaju.

Pogledajte još