NEDELJA ZA ČISTIJU VOJVODINU: Građani Apatina uređivali Kružni nasip

U ponedeljak je širom Vojvodine započela akcija “Nedelja za čistiju Vojvodinu” koju sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zažtitu životne sredine, u saradnji sa Nacionalnim parkom Fruška Gora, Javnim preduzećem “Vojvodinašume”, Gradom Novim Sadom, kao i brojnim lokalnim samoupravama na čijim teritorijama će se ona održati od 24. do 27. juna.

JKP „Naš dom“ Apatin u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, u ponedeljak, 24. juna sa početkom od osam časova organizovao je čišćenje prostora kod ulice Kružni nasip, uz poziv da se zainteresovani građani pridruže u akciji. Deo planiranog posla odrađen je u ponedeljak, ali je zbog loših vremenski uslova i kiše, nastavljeno sa radom i u utorak 25. juna.

Ovaj prostor, koji je često meta nesavesnog bacanja otpadaka, je pokošen, smeće je pokupljeno, a sve u nameri podizanja ekološke svesti građana. Za učesnike je obezbeđen adekvatan poklon u vidu majice sa motivima pomenute akcije.

“Nedelja za čistiju Vojvodinu” sprovodi se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, kojom je, između ostalog, predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a u kojoj se govori i o uvođenju ekoloških energetskih sistema za grejanje, podsticanju unapređenja javnog gradskog prevoza nabavkom ekološki prihvatljivih vozila na električnu energiju i gas, obuhvaćene su i aktivnosti na zaštiti prirodnih vrednosti i biološke raznovrsnosti, zatim na unapređenju sistema zaštićenih područja, povećanju pošumljenosti.

U Deklaraciji se navodi da će se preduzeti mere kako bi u procesu obrazovanja mladi ljudi sticali znanja i podizali svest o značaju zaštite, unapređivanja životne sredine i održivog razvoja.

Pogledajte još