Nema uslova za ispunjenje sindikalnih zahteva

BEOGRAD, 6. oktobra 2010. (Beta) - Ministarstvo pravde saopštilo je da ne postoje ekonomske mogućnosti za ispunjenje zahteva Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, koji je danas počeo štrajk tražeći poboljšanje materijalnog položaja.

"Zahtev sindikata za povećanje osnovice na 28.000 dinara značio bi ukupno povećanje fonda plata od čak 5,3 milijardi dinara, a primera radi celokupna naplata sudskih taksi u toku kalendarske godine iznosi manje od pet milijardi dinara", saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ministarstvo je napomenulo da je u potpunosti svesno problema sa kojima se zbog niskih zarada suočavaju zaposleni u administraciji pravosudnih organa, ali ukazuje i na činjenicu da se plate isplaćuju isključivo na osnovu Zakona o budžetu i Zakona o državnim službenicima. Dodaje se i da su zarade zaposlenih u državnoj administraciji i administraciji pravosudnih organa identične.

Ministarstvo pravde obavestilo je i da su tim povodom obavljene konsultacije u Vladi na kojima je zaključeno da trenutno ne postoje tražena finansijska sredstva zbog ekonomske krize, kao i da bi ukupno povećanje koje bi se reflektovalo na celu administraciju iznosilo oko 15 milijardi dinara".

Pogledajte još