Karadžić i Rouz oprečno o blokiranju konvoja

HAG, 7. oktobra 2010. (Beta) - Unakrsno ispitujući svedoka optužbe Majkla Rouza, optuženi Radovan Karadžić tvrdio je u četvrtak da je 1994. većina humanitarnih konvoja prešla preko teritorije bosanskih Srba, a Rouz, tadašnji komandant Unprofora, to je negirao rekavši da su Srbi neopravdano blokirali i usporavali humanitarne isporuke civilima u Sarajevu i enklavama u Istočnoj Bosni.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; terorisanje civila u Sarajevu artiljerijskim i snajperskim napadima; etničko čišćenje nesrba širom BiH i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95.

Karadžić, koji se brani sam, tvrdio je da su bosanski Srbi zaustavljali i kontrolisali humanitarne konvoje zato što su u kamionima, bez znanja "viših komandi Unprofora", švercovani oružje, municija i druge isporuke muslimanskim stranama.

"Želim da apsolutno negiram da su snage UN omogućile ili učestvovale u švercu oružja", odgovorio je britanski general Rouz, dodajući da su zbog blokiranja konvoja patili civili. On je ocenio da je vođstvo RS koristilo zaustavljanje konvoja kao sredstvo pritiska na lidere Muslimana da prihvate mir pod srpskim uslovima.

Pogledajte još