OBRATITE PAŽNJU: Izgled noktiju otkriva sve o vašem zdravlju

Izgled noktiju na rukama može da otkrije mnogo toga o vašem zdravlju i ukaže na nedostatak određenih vitamina u organizmu. Ali, mogu da budu i upozorenje na moguće zdravstvene probleme.

Lomljivi nokti su znak preteranog pranja ruku, ali i nedostatka cinka. Mrlje na korenu nokta često imaju veze s količinom kalcijuma u organizmu.

Poprečne brazde

Ako se pojave poprečne brazde na noktima, to znači da postoji problem kod rasta nokta. Uzrok toga može biti povreda – ako ste se udarili jako prstom ili ga prignječili. Takođe uzrok može biti nedostatak gvožđa i vitamina.

Ponekad ukazuje i na bolest kože – poput ekcema te čak može biti i znak nekih hormonskih smetnji, poput problema sa štitnom žlezdom. Ako se pojave na svim noktima, to je znak neke snažnije upale.

Savet:

Ako je reč o povredi, oni će se sami poravnati nakon nekog vremena. Ako se stanje ne popravi, potražite savet lekara.

Uzdužne brazde

Uzdužne brazde su normalne i ispoljavaju se kod 20-ak posto odraslih osoba. Kod nekih ljudi su uvek jače izraženi, a kod drugih se pojavljuju tek u starijoj dobi.

U većini slučajeva su znak starenja. Međutim, često ukazuju i na nedostatak tečnosti, a u retkim slučajevima mogu biti povezani s artritisom. Samo jedna brazda na noktima može da znači nedostatak belančevina.

Savet:

Trebalo bi da pijete dosta tečnosti. Jako izražene brazde možete ukloniti turpijicom. Ako vam se odjednom pojavi puno brazdi na noktima, trebalo bi da se javite lekaru.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još