I LITVANIJA ZARAĐUJE ZAHVALJUJUĆI SERIJI "ČERNOBILJ": Atomski turizam uz dozimetre, plastične šlemove i belu odeću

Nova televizijska serija "Černobilj", o kojoj bruji čitav svet, koja je rađena u produkciji američke kuće HBO o nesreći u sovjetskoj nuklearnoj elektrani, podstakla je globalno interesovanje za ovaj događaj iz 1986. godine i turizam u Litvaniji.

Bazirana na istinitoj priči, serija najvećim delom prati šta se dešavalo tokom najgore nuklearne katastrofe do sada, aprila 1986. godine u današnjoj Ukrajini.

Lokacija na kojoj je snimana serija u ovoj baltičkoj zemlji postala je centar takozvanog atomskog turizma od kada su epizode emitovane.

Elektrana "Ignalina" urađena je po sličnom nacrtu kao nuklearna centrala Černobilj. Objekat poseduje iste reaktore koji se hlade vodom i kontrolišu grafitnim šipkama, a kapacitet im je 1.500 megavata. "Ignalina" je zatvorena pre deset godina, a njeno gašenje i rasklapanje bili su uslov za ulazak Litvanije u EU 2004. godine, preneo je AP.

Elektrana je sada otvorena za turiste. Prošle godine ju je obišlo 2.240 ljudi, a samo do jula ove godine zabeležen je dolazak 1.630 turista.

Posetioci dobijaju dozimetre, plastične šlemove, belu odeću i cipele pre obilaska dugih, slabo osvetljenih hodnika, prostorija sa reaktorima, hangara za turbine i kontrolnog centra sa crvenim dugmetom koje je u Černobilju pritisnuto neposredno pre eksplozije.

Strogo je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, kamera i konzumiranje hrane, pića i cigareta.

Obilazak košta 67 evra po osobi, a ulaznice se prodaju do katoličkog Božića, izjavila je Natalija Survila, portparol elektrane "Ignalina".

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.