SVETA TRAVA: Žalfija leči ženske bolesti

Žalfija ili kadulja je biljka koja se uzgaja kod nas i ne zahteva posebnu negu. Listovi ove biljke su bogati eteričnim uljima, pa se koriste za pripremu raznih lekova.

Smatra se da je Italija rodno mesto ove biljke, a prema legendama korišćena je za različite patologije još u vreme Hipokrata i tada se žalfija zvala "sveta trava".

Žalfija ima antiinflamatorno, hemostatičko, antibakterijsko dejstvo, a poznata je po tome što poboljšava imunitet i ubrzava zarastanje rana.

Savet je da se žalfija koristi kod:

- opekotina i promrzlina,
- virusnih bolesti,
- ateroskleroze,
- bronhijalne astme,
- bolesti genitourinarnog trakta,
- bolesti nervnog sistema,
- stomatitisa,
- glavobolje,
- upalnih procesa respiratornog sistema i
- menopauze.

Pozitivan efekat žalfije na telo tokom menopauze objašnjava se visokim sadržajem fitohormona - supstanci koje utiču na žensko telo na isti način kao i estrogen.

Estrogen je hormon koji se proizvodi u velikim količinama u ženskom telu. Odgovoran je za reproduktivnu funkciju, tako da smanjenje estrogena dovodi do neplodnosti.

Prednost žalfije u menopauzi

Tokom perioda odumiranja reproduktivnih funkcija, javljaju se promene u telu, zbog čega se menja hormonska pozadina. Kao rezultat toga, žene se žale na česte talase vrućine (30 i više tokom dana).

Neke žene tokom menopauze potraže čak i medicinsku pomoć jer im se zdravstveno stanje znatno pogorša.

Tretmani lečenja su tada usmereni na eliminisanje nedostatka estrogena, pa se pacijentima preporučuje hormonalna terapija. Međutim, isti rezultat se može postići upotrebom proizvoda na bazi žalfije. Ova biljka je najefikasnija u ispravljanju hormonskih nivoa tokom menopauze.

Žalfija u menopauzi će:

- normalizovati nivo hormona,
- eliminisati glavobolje,
- smanjiti aktivnost znojnih žlezda,
- smanjiti vrtoglavice i
- eliminisati razdražljivost.

Čaj od žalfije

Pripremite čaj od žalfije tako što ćete 1 kašičicu suve žalfije zaliti sa 400 ml ključale vode i ostaviti da odstoji. Procedite pa konzumirajte 3 puta dnevno po 1 čašu ovog napitka.

Žalfiju možete kombinovati i sa drugim biljkama, na primer sa valerijanom.

Čaj ne smete da pijete duže od 15 dana, nakon čega morate da napravite pauzu od 1 do 2 nedelje.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još