Izvlačenje rudara posle više od dva meseca

BEOGRAD, 13. oktobra  -Najdugotrajnija operacija spašavanja rudara u istoriji, izvlačenje 33 rudara zarobljenih duže od dva meseca na skoro 700 metara dubine u urušenom oknu rudnika bakra i zlata San Hose na severu Čilea, u sredu je uspješno ušla u završnu fazu s evakuacijom prve šestorice rudara.

Uz prizore slavlja na izlazu spasilačke kapsule iz jame, prvi od 33 zatrpana rudara je izvučen oko šest sati po srednje-evropskom vremenu, a procene govore da će vreme izvlačenja svakog rudara pojedinačno biti oko pola sata i da će završetak spasilačke operacije trajati i do 48 sati.

Prvih šest izvučenih rudara je izgledalo zdravo posle više od dva meseca u jami, a odmah po izlasku na površinu, helikopteri prebacuju rudare na lekarski pregled u obližnji grad Kopiapo.

Na izlazu, pored spasilaca i lekara, rudare sačekuju članovi porodica i više od hiljadu novinara koji su iz celog sveta došli da prate početak izvlačenja iz jame, a snimci izlaza iz jame emituju se na velikim ekranima podignutim za ovu priliku.

U prvu grupu za izvlačenje spasioci su stavili iskusne i zdrave rudare, za koje se verovalo da će lakše podneti bilo kakve eventualne probleme.

I iako problema za sada nije bilo, čileanski ministar zdravlja Haime Manalih upozorava da je izvlačenje koje traje 20ak muinuta - u uskom kavezu - zastrašujuće iskustvo, te da će za rudare lošijeg zdravstvenog stanja biti dosta riskantno.

Bolesni i slabi tek terba da krenu, kaže ministar Manalih.

"Ono što me sada najviše brine je proces izvlačenja, jer neki od njih nisu najboljeg zdravlja. Pre nego što krenu ka površini, lekar koji se spustio u komoru im meri pritisak i nivo kiseonika u krvi. izlazak za neke neće proći lako. Kada izađu, idu u bolnicu na preglede i posmatranje. Saniraćemo neke kožne i zubne upale i ponudićemo im psihološku podršku tokom narednih najmanje šest meseci", objasnio je čileanski ministar zdravlja novinarima.

Spasilačko "čudo"

Na izlazu iz spasilačkog kanala do jame, govor je održao čileanski predsednik Sebastijan Pinjera, i tom prilikom je rekao da je spasavanje rudara ravno čudu, i zahvalio je inžinjerima koji su omogućili spasilačku operaciju.

Stručnim timovima je bilo potrebno 33 dana da završe bušenje kanala kojim je u specijalno napravljenoj kapsuli počelo izvlačenje rudara sa dubine od preko 600 metara.

Tokom izvlačenje svake čelične kapsule sa po jednim rudarem, uskim kanalom, rudari imaju kraj sebe boce sa kiseonikom i mogu da razgovaraju sa sapsiocima.

Prvi izvučen Florensio Avalos

Prvi od trideset i trojice rudara koji zatrpani u jednom rudniku u Čileu već 69 dana, izvučen je na površinu.

Kada je izašao iz kapsule koja je prešla dugi put od 700 metara, nasmejanog Florensija Avalosa su dočekali supruga i rasplakani sedmogodišnji sin.

Potom su ga izgrlili i spasioci, a onda i predsednik Čilea, Sebastian Pinjera.

Drugi rudar koji je izvučen na površinu je električar Mario Sepulveda.

Prethodno, jedan spasilac je bio spušten čeličnom kapsulom do zatrpanih rudara da ih pripremi za povrataka na površinu posle više od meseca ispod zemlje.

Spasioci kažu da je će izvlačenje svakog rudara trajati oko jedan sat i da bi cela operacija mogla da bude završena za dva dana.

Pogledajte još