GODINU DANA NAKON PROMOCIJE: Sleteo prvi avion na Aerodrom Čenej!

Tačno trinaest meseci nakon promocije, na aerodromu Čenej, trinaestog dana avgusta ove godine, obavljen je prvi direktan međunarodni let, kojim je u službenu posetu iz Nemačke stigao Klaus Herper, vlasnik firme koja se bavi poljoprivredom u Gospođincima.

Nema sumnje da će podatak da je "Cesna 340", doletela iz Nemačke, i dotakla pistu na Čeneju, 13. avgusta 2019. u 9.30. i sletela na aerodrom nadomak Novog Sada, ući u istoriju.

Inače, najavljeno je da će uskoro na Čeneju biti još sličnih letova, iako aerodrom trenutno ima samo travnatu pistu.

- Zasad je, međutim, sve na nivou ideje i, tek treba da usledi analiza o aerodromu na Čeneju. Svakako, u Novom Sadu su se nalazili prvi aerodrom, fabrika aviona i vazduhoplovna akademija u našoj zemlji posle Prvog svetskog rata - nedavno je rekao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U organizaciji kompanije Color Media Communications prošle godine ovaj aerodrom predstavljen je ambasadorima i predstavnicima diplomatskog kora u Srbiji.

- Pored predstavnika stranih ambasada, našem događaju su se odazvali i predstavnici evropske investicione banke, a osim toga akcenat je i na popularizaciji aerodroma "Čenej", jer i dosta naših ljudi ne zna kapacitete i sadržaje koje ima Aero klub "Novi Sad" - rekao je tada Robert Čoban, predsednik kompanije koja je upriličila ovaj nesvakidašnji događaj.

Predsednik Aero kluba "Novi Sad" Dragan Samardžić rekao je tada da je klub koji je osnovao Eugen Dunđerski, napravljen davne 1913. godine, te da je njihov aerodrom najstariji u regionu.

- Imali smo tri mala aerodroma ubrzo nakon toga, a to mnogi Novosađani ni ne znaju. Prva pilotska škola takođe je otvorena u Novom Sadu, kao i prva fabrika aviona osnovana 1923. godine vlasnika Dimitrija Konjevića - istakao je tada Samardžić i napomenuo da sve što se dešavalo u avijaciji, dešavalo se u Novom Sadu, i istorija vazduhoplovstva u našoj državi je rođena je u Novom Sadu, te da se nada da će povratiti stari sjaj.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još