Otvorena izložba "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta" u Srpskom narodnom pozorištu

U organizaciji udruženja Petrovaradin Media i kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture, u Srpskom narodnom pozorištu juče je svečano otvorena putujuća izložba "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Postavku su otvorili dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Ćurčić, direktor Pozorišta mladih, Ivan Dolgov, novinar iz Rusije, i Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe.

Posetioce i predstavnike medija na početku je pozdravio domaćin, dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

- Ova izložba nije po obimu prevelika, ali je po značaju važna i velika zato što podseća na nešto što se zaboravlja, koliko je, pre 100 i više godina, dolaskom sjajnih umetnika iz Rusije, njihov uticaj bio veliki u svim oblastima, od baletske, muzičke i likovne pedagogije, do samih kreativnih poteza, i kao glumci, više kao baletski umetnici i operski pevači, reditelji, ali isto tako i kao scenografi i kostimografi. U svim mogućim oblastima su dali izuzetne doprinose i na neki način su odnegovali čitave generacije naših umetnika, koji su se zahvaljujući njima obučili i vezali za pozorišta, ne samo ovde nego u Srbiji i šire - rekao je Đerić.

Direktor Pozorišta mladih, Aleksandar Ćurčić, upoznao nas je sa uticajem ruskog lutkarskog pozorišta u svetu i najavio lepe vesti iz njegove kuće.

- U Novom Sadu živi jedna mlada porodica Rusa, a otac porodice je reditelj koji je završio Gitis u Moskvi, Konstantin Muhanov. On će ove sezone gostovati u Pozorištu mladih sa lutkarskom predstavom "Olovni vojnik", savremenom i veoma interesantnom - kazao je Ćurčić.

Publiku je pozdravio i Ivan Dolgov, novinar iz Rusije koji je emigrirao u Srbiju.

- Ono što sam primetio za ova nepuna tri meseca u Srbiji, jesu sve više zajedničkih projekata ruskih i srpskih umetnika, bilo da je to savremena umetnost, ples, muzika. Sve je više kulturnih veza koje su svakim danom sve jače povezane. Benefit je za obe strane, dok je srpska kultura pod novim uticajem veoma slična, ali ipak različita. Ruski kreativni umovi imaju šansu sa slobodno sebe istražuju i da se slobodno izražavaju. Nadam se da ćemo svi imati koristi u godinama koje dolaze - izjavio je Dolgov.

Na kraju, prisutnima se obratio Robert Čoban, direktor Color Press Grupe i organizator putujuće izložbe.

- Značaj prisustva Rusa u našem gradu, Srbiji, Kraljevini Jugoslaviji je tada ogroman. Ne govorimo samo o pozorištu, neke od najlepših zgrada koje imamo u Novom Sadu projektovale su ruske arhitekte, Dom vojske, Dom zdravlja na Bulevaru Mihajla Pupina i mnoge zgrade u Beogradu. Ova izložba je neka vrsta dobrodošlice Rusima, da se osećaju kao što je Kraljevina Jugoslavija primila njihove sunarodnike dvadesetih godina. Nadam se ćemo i mi koji ovde živimo na ovaj način saznati nešto o tom periodu - rekao je Čoban.

Nakon Novog Sada, izložba će gostovati u Muzeju u Beloj Crkvi (6. februar), u Ruskom domu u Beogradu (20. februar) i Novom Bečeju (27. februar), kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Foto: Mladen Sekulić

Pogledajte još