Mali broj zavisnika na metadonskoj terapiji

VALJEVO, 15. oktobra 2010. (Beta) - U Srbiji ima oko 100.000 zavisnika od droge, a oko 2.000 je na metadondskoj terapiji odvikavanja, izjavila je u petak profesorka psihijatrije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i predsednica srpskog parlamenta Slavica Đukić- Dejanović.

Đukić-Dejanović je na stručnom skupu u Valjevskoj bolnici, posvećenom edukaciji zdravstvenih radnika, precizirala da je metadonski tretman, koji se u Evropi i svetu smatra najboljim, u Srbiji "sporo uvođen u nekoliko centara".

"Danas je moguć i nefarmakološki tretman, a porodica je prva koja treba da bude uključena u razumevanje problema", rekla je Đukić- Deajanović i dodala da se (u tom poslu) "podrazumevaju i mnoge institucije - od škola, preko centara za socijalni rad do zdravstvenih ustanova".

Pri tom je ukazala i na podatak da su osobe, koje su na metadonskoj terapiji neuporedivo ređe izvršioci različitih krivičnih dela. Dodala je da je veliki problem i to što je mali broj onih koji žele da se "iskreno bave tom vrstom posla, koji je težak, jer je toleranicija našeg društva u ovoj oblasti jako mala".

Pogledajte još