STRES UZIMA DANAK: Kada se sa odmora na posao vraćamo umorni

Statistika kaže da se samo jedna od četiri osobe vrati sa odmora sveža, a oko 80 odsto nas pati od stanja nalik depresiji. Merenja nivoa stresa pre, u toku i posle odmora, pokazala su da se efekti odmaranja znatno smanjuju posle tri dana povratka u radnu rutinu, dok posle tri nedelje potpuno nestaju, a nivo stresa se vraća na onaj uobičajeni pod kojim smo tokom cele godine. Ima načina da to sprečimo.

Istraživanja pokazuju da je neophodno najmanje mesec dana da bi se čovek potpuno oporavio. Problem predstavlja to što se ljudi ne odmaraju tokom rada i poslednje mesece pred odmor provedu sagorevajući i pregorevajući na poslu pa im onda ni tih mesec dana ne bude dovoljno.

- Ukoliko na odmoru preterano koristimo mobilni telefon onda se ne odmaramo, a pomalo pokazujemo i da smo zavisni. Idealno bi bilo da poslovne mejlove ne gledamo - objasnila je psihoterapeutkinja Biljana Ćulafić, dodajući da su izuzetak menadžeri i rukovodioci koji moraju da prate stanje na radnom mestu i tokom odmora.

Stres kojem smo izloženi zbog posla može da dovede do ozbiljnijih problema. I fizičkih i psihičkih.

- Ukoliko osoba radi posao koji baš i ne voli onda je to uvek stres. Znamo da je osnova psihičkog zdravlja da smo okruženi ljudima koje volimo i da radimo posao koji volimo. Čim radimo nešto što ne volimo, povratak sa odmora je na neki način duplo teži - ukazuje Biljana Ćulafić.

Savremeni način života je previše brz i nismo naučili da se odmaramo i tokom dana.

Kada bismo se svakog dana optimalno odmarali i kada bi na poslu bilo više prostora za odmor ne bismo toliko jurili za odmorom od mesec dana.

Ćulafićeva ističe da se tzv. "post holidej tenšn" javlja kada se organizam opusti i onda naglo treba da se vrati u radnu rutinu, što je teško.

- Leti ležemo jako kasno, a posao zahteva da ustajemo rano, to sve doprinosi da se javi stres - ističe psihoterapeutkinja.

Moderne tehnike za oslobađanje od stresa podrazumevaju i vođene meditacije koje se mogu naći i na Jutjubu.

- Možemo izdvojiti pola sata na poslu pa poslušati nešto prijatno, pustiti muziku u pozadini ako smo u prilici - predlaže Ćulafićeva.

Sa sličnim problemima suočavaju se i deca kada treba da se vrate sa letnjeg raspusta u klupe. Savet je isti: što manje televizije, igrica, mobilnih telefona, tableta, a više druženja sa vršnjacima.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još