Pukotine na zaštiti reaktora nuklearke u Kozloduju

SOFIJA, 19. oktobra 2010.(Beta-AFP) - Pukotine su uočene na zaštitnim cevima jednog od reaktora bugarske nuklearne centrale "Kozloduj" tokom redovnog remonta, ali nije primećeno nikakvo ispuštanje radioaktivnih substanci, saopštila je u utorak bugarska Nuklearna regulativna agencija.

Agencija je u saopštenju navela da su konstatovane mehaničke greške (pukotine) na gornjem delu zaštitnih cevi, ali da nije primećeno nikakvo ispuštanje u prvom krugu reaktora, odnosno njegovom radioaktivnom delu.

Remont reaktora, u okviru redovnog održavanja, počeo je 18. septembra i trebalo je da bude završen za mesec dana, 18. oktobra. U toku je provera svih zaštitinih cevi i formirana je komisija da ispita uzrok nastajanja pukotina, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo energetike je u odvojenom saopštenju navelo da se naišlo na probleme tokom radova na redovnom održavanju jednog od reaktora od 1.000 megavata nuklearne centrale "Kozloduj", zbog čega može doći do "ozbiljnog kašnjenja" s njenim vraćanjem u pogon, predviđenim za 18. oktobar.

Centrala "Kozloduj" nalazi se na Dunavu, stotinak kilometara od granice sa Srbijom.

Pogledajte još