Hirurgijomj do vitke linije

Razvijeni svet, posebno SAD, Kanadu i Veliku Britaniju, zahvatila je prava manija "trke" ka hirurškim klinikama u kojima se hirurškim zahvatima uklanja višak masnih naslaga na telu, ona se neverovatnom brzinom širi i na ostale delove "sitog dela čovečanstva" jer preterana gojaznost i obesitas, bolest koju izaziva, dobijaju razmere epidemije.

Dodaju li se tome i tone raznih pilula i drugih supstanci za smanivanje apetita i mršavljenje, lekari su sve zabrinutiji jer se barijatričkoj, hirurškoj intervenciji kako bi se oslobodili viška kilograma sve češće povrgavaju i - tinejdžeri.

Prema zvaničnim podacima, do kojih je došao časopis Sajens njuz, prošle godine više od 200.000 gojaznih Amerikanaca opredelilo se za barijatričku operaciju da bi smanjilo telesnu težinu. Taj broj uključuje i tinejdžere, od kojih su neki mlađi od 15 godina, kao što je Kalum Šropšir koji se bori sa gojaznošću od svog detinjstva.

GASTRIČKI RUKAV
On se podvrgao takozvanoj operaciji "gastrički rukav", hirurškoj intervenciji u kojoj se uklanja oko 85 odsto površine želuca nakon čega
on počinje da liči na "rukav" ili "crevo". Kalum tvrdi da se sada oseća sitim uz unošenje manje količine hrane jer je se oslobodio skoro 30 suvišnih kilograma.

Kajla Merilis se takođe borila sa nagomilavanjem kilograma. Ona je bezuspešno pokušavala sa dijetama i vežbanjem pa se, na kraju, podvrgla hirurškoj operaciji u kojoj joj je specijalna i po organizam neškodljiva silikonska traka bila obmotana oko želuca čime je on, praktično, razdvojen na dva dela.

To omogućava da hrana sporije prolazi iz gornjeg u donji deo želuca, čime se održava osećaj sitosti. "Izgubila sam 36 kilograma. Moj život se promenio na mnogo načina, uključujući većinu mojih navika u ishrani i vrstu hrane koju uzimam" - tvrdi Kajla.

Iako američka Agencija za hranu i lekove nije odobrila te vrste hirurških operacija za mlađe od 18 godina, nedavno istraživanje koje je obavio Univerzitet Kalifornije ustanovilo je da se popularnost hirurškog zahvata za gubitak telesne težine povećala sedam puta među tinejdžerima tokom dve godine - koliko je trajalo istraživanje.

ZBOG ZDRAVLJA, A NE LEPOTE
Iako istraživači upozoravaju da su potrebna dodatna saznanja kako bi se ustanovio dugotrajni efekat tih hirurških procedura na mladima, neki lekari bi ih i dalje rado obavljali. Doktor Mark Vulkan je dečji hirurg na Univerzitetu Emori. On je uveren da hirurški zahvati za gubitak telesne težine smanjuju količinu telesne masti i poboljšavaju opšte zdravstveno stanje. "Moj cilj nije da ih napravim mršavim za matursko veče, već da budu zdraviji" - tvrdi on u izjavi za Sajens njuz.

A doktor Filip Šauer, hirurg u Klivlendskoj klinici, kaže da bi hirurški zahvat mogao da bude pravi izbor za neke tinejdžere. "Mislim da je najvažnija poruka ove studije da je to bezbedna procedura. Kod više od 600 tinejdžera, a to su mladi koji su imali ekstremno prekomernu težinu, nije bilo smrtnih slučajeva a procenat komplikacija je bio veoma mali" - Naglasio je on.

DA LI JE BEZBEDNO?
Međutim, profesorka Debi Loler sa Univerziteta Bristol u Londonu izražava određenu sumnju. Ona kaže da takva vrsta hiruruških zahvata može da utiče na decu do kraja života. "Svaka hirurška intervencija ima i neželjene, suprotne efekte povezane sa tim. Biti pod totalnom anesteziju može biti opasno, a posebno ako imate prekomernu težinu. Uz to, kad su deca u pitanju, obavljeno je izuzetno malo istraživanja" - upozorila je profesorka Loler.

Gastričko obmotavanje želuca je manje drastična u odnosu na ostale vidove obilke barijatričkih operacija. Međutim, stručnjaci ističu da barijatričke operacije, kao bilo koje druge operacije, nose rizike. Studije su, ipak, pokazale da je manji rizik od hirurške operacije, nego od smrti zbog srčanih oboljenja ili dijabetesa koji su usko povezani sa gojaznošću.

(FoNet)
KLIVLEND, BRISTOL, 19. oktobar 2010.

Pogledajte još