POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA: Štrajk upozorenja skratio nastavu u 237 škola

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas je počela nova školska godina.

U klupe se vraća više od 800.000 đaka, a ove godine u Srbiji će biti i gotovo 70.000 prvaka.

- Sve je spremno za početak školske godine, veliki broj škola je renoviran, a oko 10.000 učionica će biti digitalizovano do sredine septembra - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević za RTS uoči početka nove školske godine.

Šarčević je dodao da su među novinama nastavni plan i program, reformisani kurikulum - funkcionalna znanja.

Među novinama su i jednosmenski rad - celodnevna nastava, koja obuhvata 204 pravna lica i preko 300 objekata.

Celodnevna nastava biće uvedena u 210 škola, kao pilot projekat resornog ministarstva.

Novi nastavni plan i program očekuje učenike drugog i šestog razreda, kao i đake druge godine gimnazije.

Zbog novog programa za učenike drugog i šestog razreda menjani su i udžbenici.

Đaci će tokom predstojeće školske godine imati tri školska raspusta - zimski, podeljen u dva dela, prolećni i letnji, dok ove godine neće imati jesenji raspust.

I ove godine za početak školske godine, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je štrajk, pa su u školama koje su njihovi članovi održani skraćeni časovi.

Prema podacima koje su Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavili direktori osnovnih i srednjih škola u Srbiji, nastava je danas bila skraćena u 237 od ukupno 1.772 škole.

Podaci koje su dostavili direktori škola pokazuju da je broj škola koje su u štrajku upozorenja i u kojima su skraćeni časova na 30 minuta znatno manji od broja koji su u javnost izneli predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Ministarstvo procenjuje da je razlika u podacima rezultat toga što predstavnici sindikata ubrajaju i one škole u kojima štrajkuje zanemarljivo mali broj zaposlenih.

Predstavnici Ministarstva razgovarali su danas sa delegacijom USPRS.

Stefanović apelovao na vozače da voze sporije kod škola

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović zamolio je vozače da budu odgovorni i oprezni u saobraćaju i da smanje brzinu.

- Ljudski faktor često utiče na to da dođe do tragičnog ishoda. Molim vozače da posebnu pažnju obrate na decu, pogotovo prvake koja idu prvi dan u školu jer nisu naviknuta na uslove sabraćaja. Neka budu oprezni da naša dečica krenu i da se vrate potpuno zdrava i čitava - rekao je Stefanović.

Istovremeno, ministar je podsetio da je propisana brzina 30 u kilometara na sat u zoni škole.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još