LAGUNA PREDSTAVLJA: "Forenzika Itake" - Vule Žurić

Foto: Laguna/Promo

Knjiga "Forenzika Itake" predstavlja izbor najboljih priča jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Vuleta Žurića iz zbirki "Umri muški", "Dvije godine hladnoće", "U krevetu sa Madonom", "Valceri i snošaji", "Katenačo" i "Tajna crvenog zamka" i pet novih, dosad neobjavljenih priča.

Književni sladokusci konačno su u prilici da na jednom mestu uživaju u parodičnim, duhovitim, ali često i gorkim slikama vremena u predvečerje i u jeku raspadanja zemlje koja i dan-danas, uprkos tolikim naporima, tvrdoglavo odbija da umre. Žurićeve književne likove ispunjava ceo jedan repertoar velikih iluzija koje se gube u njihovim sudbinama čiji je nepovoljan ishod ponajčešće nametnut tuđom voljom.

- Ovo je najlepši način da se zajedno sa čitaocima podsetim onoga što sam radio tokom skoro tri decenije učešća u književnom životu. Pisanje priča je za mene bio i ostao najveći izazov, a "Forenzika Itake" je pouzdan vodič kroz moje poetičke svetove i sve faze moga pripovedačkog opusa. Zato ovo putovanje počinje sa vrlo kratkom pričom, za koju sam davne 1991. godine dobio prvu književnu nagradu, a završava se najnovijim pričama, koje se sada prvi put pojavljuju među koricama knjige. Možda će neko pomisliti kako je obeležavanje trideset godina rada i prilika da se svode računi, ali ja bih voleo kada bi "Forenzika Itake" bila čitana i kao odličan uvod u ono najbolje što tek sledi od istoga pisca - rekao nam je povodom izlaska zbirke Vule Žurić.

Vule Žurić rođen je u Sarajevu 1969. godine. Objavio je zbirke priča: "Umri muški", "Dvije godine hladnoće", "U krevetu sa Madonom", "Valceri i snošaji", "Katenačo" i "Tajna crvenog zamka"; romane: "Blagi dani zatim prođu", "Rinfuz", "Tigrero", "Crne ćurke i druga knjiga crnih ćurki", "Mrtve brave", "Narodnjakova smrt", "Nedelja pacova", "Srpska trilogija", "Republika Ćopić" i "Pomor i strah". Priredio je tematske zbirke priča savremenih jugoslovenskih autora posvećene Gavrilu Principu ("Gavrilov princip") i Branku Ćopiću ("Orlovi ponovo lete"). Dobitnik je nekoliko književnih nagrada, između ostalog: Vitalova nagrada za "Pomor i strah", Andrićeva nagrada za "Tajnu crvenog zamka" i nagrada "Stevan Sremac" za "Nedelju pacova". Njegove priče su prevođene na nemački, italijanski, španski, portugalski, slovenački, poljski, grčki, mađarski i engleski jezik.

Zbirku priča "Forenzika Itake" možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Izvor: Promo
Foto: Laguna/Promo

Pogledajte još