Niz propusta u čuvanju podataka o ličnosti

BEOGRAD, 20. oktobra 2010. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pozvao je danas ministra zdravlja na hitno donešsenje podzakonskih akata kojima bi medicinske ustanove obezbedile zaštitu podataka o ličnosti.

Apel za uvođenje akata za zaštitu podataka u zdravstvene ustanove usledio je posle kontrole Instituta za transfuziju krvi gde je uočen niz propusta, navedeno je u Šabićevom saopštenju.

Poverenik je tražio da se precizira obaveštenje o mogućim reakcijama tokom uzimanja krvi, obimu testiranja krvi, kao i zaštiti podataka o ličnosti i propiše sadržina upitnika koji popunjavaju davaoci krvi i krvnih komponenti.

Inspektori su utvrdili da skladištenje i obrada podataka o ličnosti u Institutu nisu u skladu sa zakonom, a prema navodima poverenika, rukovodioci i zaposleni u Institutu ne mogu taj problem rešiti samostalno.

"Radi se o podacima koji po zakonu spadaju u kategoriju naročito osetljivih podataka čija neadekvatna zaštita može za posledicu imati teške povrede prava ličnosti", poručio je Šabić i naveo da je rok za donošenje podzakonskih akata istekao.

Pogledajte još