EU: Srbija mora da spreči zloupotrebu bezviznog režima

BRISEL, 21. oktobra 2010.(Beta) - Evropska komisija zasad ne namerava da zbog naglog priliva "azilanata" ograniči putovanja bez viza u Evropsku uniju za građane Srbije i Makedonije, ali je od vlasti u Beogradu i Skoplju zatraženo da se taj "veoma ograničen i specifičan problem" otkloni konkretnim merama.

To srpske i makedonske vlasti treba da učine zajedno s Evropskom komisijom i zemljama članicama EU, a u tom cilju su visoki zvaničnici Belgije i EK otputovali u Beograd i Skoplje, saopštio je u četvrtak u Briselu Mikele Čerkone, predstavnik za štampu evropske komesarke za unutrašnje poslove i pravosuđe Sesilije Malmstrem.

On je potvrdio da je komesarka Malmstrem uputila pisma srpskom i makedonomskom ministru za unutrašnje poslove, Ivici Dačiću i Gordani Jankulovskoj, uz zahtev da se učini sve da se ne dozvoli da ogromna većina ljudi iz Srbije i Makedonije koji poštuju propise, bivaju kažnjeni zbog zloupotreba veoma ograničene manjine.

Komesarka Malmstrem je u pismu upozorila na "veoma zabrinjavajuću pojavu" naglog povećanja lica iz Srbije i Makedonijje koja naročito u Belgiji i Nemačkoj traže azil, predočivši da "to ozbiljno može da ugrozi ceo proces vizne liberalizacije na Zapadnom Balkanu".

Pogledajte još