Zvezda dobila predsednika Skupštine, ostavke navijača

BEOGRAD, 22. oktobra 2010. (Beta) - Fudbalski klub Crvena zvezda usvojio je novi Statut prema kome će predsednika birati navijači sa plaćenom članarinom, u novoosnovano Veće klupskog saveta izabrani su funkcioneri firme Gaspromnjeft, ali i jedan vladika SPC, dok su predstavnici navijača u Skupštini kluba podneli ostavke.

Crvena zvezda je na sednici Skupštine kluba za predsednika tog tela izabrala Svetozara Mijailovića. Do sada je predsednik kluba Vladan Lukić bio i predsednik Skupštine, navodi se u saopštenju na klupskom sajtu. Skupština će se od sada sastajati jednom godišnje.

Prema pravilima novog Statuta, predsednika Zvezde će u buduće na opštim izborima birati svi članovi kluba koji plaćaju članarinu.
Skupština broji 150 članova, a na svakih novih 10.000 članova kluba, broj mesta u Skupštini se povećava za 50.

Skupština je konstatovala ostavke 12 članova tog tela, uglavnom navijača, izmedju ostalih Marka Vučkovića i Dražena Dragaša. Vučković je početkom nedelje izjavio da je podneo ostavku jer je meta "dirigovanih medija" koji napadima na njega ugrožavaju i Crvenu zvezdu.

Za nove članove Skupštine kluba izabrani su generalni direktor EURO RSCG Lazar Labus, direktor kompanije Rudnap Aleksandar Skulić i zamenik sportskog direktora Goran Vasilijević.

Osnovano je devetočlano Veće klupskog saveta Crvene zvezde koje će kontrolisati rad rukovodstva kluba, čime je, kako se navodi u saopštenju, Zvezda postala prvi sportski klub u Srbiji koji je omogućio društvenu kontrolu svojih finansija.

Članovi veća su zamenici generalnog direktora Gaspromnjefta Kiril Kravčenko, Aleksandar Dibalj i Juri Masijanski, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, episkop SPC vladika zahumsko-hercegovački Grigorije i bivši fudbaler Vladimir Jugović. Na prvoj sednici tog tela biće izabrana još tri člana.

Upravni odbor Crvene zvezde povećan je na 19 članova, a na predlog Lukića u to telo ušli su generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković i predsednik Upravnog odbora kompanije Rudnap Slobodan Babić. Uvodi se i Odbor za hitna pitanja, a uvedena je i funkcija počasnog predsednika, koga će birati dve trećine članova Skupštine.

Takodje, odlučeno je da se, pored postojećeg u komercijalnu upotrebu vrati stari grb, pod kojim je Zvezda i osnovana, a klub će imati i svoju slavu - Djurdjevdan.

Skupština Zvezde će uputiti predlog Skupštini grada da jedna ulica u Beogradu ponese ime prve "Zvezdine zvezde" Rajka Mitića.

Predsednik Zvezde Vladan Lukić podneo je izveštaj članovima Skupštine u kome je pohvalio rad sportskog menadžmenta i marketinga kluba i izrazio zadovoljstvo radom i rezultatima mladjih kategorija.

"Zaustavili smo trend rastućeg zaduživanja, isplatili sve zaostale plate zaposlenima", rekao je Lukić i dodao da je "štednja na svim nivoima dovela do toga da se posle šest meseci na platama fudbalera uštedelo 1.600,000 evra godišnje".

Lukić je posebno istakao pokretanje članstva i ocenio da je to revolucionarni projekat u srpskom fudbalu rekavši da Zvezda ima skoro 13.000 registrovanih članova koji plaćaju godišnju članarinu.

Govoreći o finansijskoj situaciji u klubu Lukić je rekao da "niko ne treba da živi u iluziji da su svi finansijski problemi rešeni, ali da je situacija mnogo bolja".

Pogledajte još