Formula tri u Beogradu

Belo odelo, kaciga i leptir mašna su obavezni, dobro raspoloženje se podrazumeva. Kako bi bilo drugačije, kad je u pitanju revijalna trka u kojoj je učestvovalo pet „formula tri“ iz Muzeja automobila.
Brundanje motora, karakteristični zvuci “formule tri”, miris benzina. Glumac Dragan Nikolić imao je čast da otvori šampanjac . “Dasa svetskog glasa za kim šizi svetska masa“, poznat i kao Flojd dokazao je i da je i  odvažan vozač.
Nije bilo lako ni sesti u malu „formulu tri“ iz 50-tih, 60-tih ili 70-tih godina, a kamoli je voziti. Vozači „poznati šmekeri“ Dragan Nikolić, Dragan Bjelogrlić, Ivan Lalić, Đorđe Dimić, Svetislav Isakov. Brzina do 180 km na sat. Mali problemi s paljenjem i okretanjem u krivini i „pucanje motora“ doprineli su draži trke. Lep uvod u premijeru dokumentarnog filma Dinka Tucakovića „Zaboravljeni gran pri“ o beogradskoj trci Formula jedan iz 1939. godine.
Film govori o prvoj i jedinoj trci Formule jedan u Beogradu, pod pokroviteljstvom kralja. Trci je prisustvovalo 100.000 ljudi, ili četvrtina stanovinika tadašnjeg Beograda.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.