Početak pregovora sa Vladom u utorak ili sredu

BEOGRAD, 25. oktobra 2010. (Beta) - Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da bi u utorak ili najkasnije u sredu trebalo da počnu pregovori sindikata sa Vladom Srbije o izmenama zakona o penzijama i da početak pregovora zavisi od Vlade.

Orbović je agenciji Beta rekao da će platforma Sindikata za pregovore biti zahtevi koje je ranije postavio Vladi i predložio Skupštini Srbije kroz amandmane na zakon.

To se, prema njegovim rečima, pre svega odnosi na zaštititu zaposlenih pred penzijom, zaštitu najnižih penzija, zatim beneficirani radni staž za rudare, na ljude koji su na birou za nezaposlene i koji bi uskoro trebalo da odu u penziju a nemaju gde da se vrate na posao.

"Oni bi morali da budu izuzeti iz zakona. Na koji način, videćemo ali radi se o 6.000, što nije mali broj. Postavićemo i pitanje zaštite invalida i štaža za žene", rekao je Orbović.

Sindikati zahtevaju da se u Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ugradi zaštitna klauzula po kojoj prosečna penzija ne bi mogla da padne ispod 60 odsto prosečne plate. U sadašnjim izmenama, usaglašenim sa MMF-om nema zaštitine klauzule već postoji samo formula usklađivanja penzija.

Pogledajte još